Sastanak ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac s ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravkom Počivalšekom

Slika /2020_bd/201006-turizam.jpg

​Danas su se u Tuheljskim Toplicama na marginama konferencije o cjelogodišnjem turizmu - Može li hrvatski turizam 356?, sastali ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravko Počivalšek.

Ministri su razgovarali o mjerama i planovima vezanim uz turizam i trenutnu situaciju s pandemijom COVID-19.

„Korona kriza suočila nas je s mnogim izazovima i stvorila potrebu za uspostavom intenzivnog dijaloga između dviju zemalja, posebice na području turizma. Hrvatska i Slovenija tradicionalno su dobro gospodarski povezane, a turizam je jedan od sektora koji osigurava jačanje suradnje dviju zemalja i sektor u kojem kvalitetno surađujemo već dugi niz godina. Svjesni smo važnosti suradnje kroz razmjenu znanja, iskustava i dobrih praksi u području posebnih oblika turizama za koje postoji izniman potencijal za daljnji razvoj. Isto tako, u trenutnoj situaciji, nužno je vraćanje povjerenja turista u sigurnost putovanja i to na način da pravodobno i precizno pružamo informacije putnicima te standardiziramo zdravstvene i sigurnosne protokole na razini svih zemalja članica EU.“ istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prilikom sastanka.
 


Ministri su razgovarali i o mjerama za osiguranje nesmetanog kretanja državljana zemalja članica EU o čemu se razgovaralo i tijekom videokonferencije ministara država članica Europske unije zaduženih za sektor turizma koja je održana proteklog tjedna. Ovom prilikom su također istaknuli važnost jačanja pozicije turizma, odnosno dostupnosti financijskih sredstava za sektor turizma kroz buduće financijske okvire EU kao i u trenutnoj situaciji kako bi se održala stabilnost gospodarskih subjekata te radna mjesta u sektoru turizma.
 


Podsjećamo, prema podacima iz sustava eVisitor, tijekom 2020. godine u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 971.000 dolazaka i 8,4 milijuna noćenja gostiju iz Slovenije. Tijekom ove godine slovenski turisti ostvarili su najveći broj dolazaka i noćenja nakon tržišta Njemačke te su tako već dugi niz godina među najbrojnijim gostima u Hrvatskoj. Osim toga, podsjećamo kako se još od 2010. godine Hrvatska i Slovenija zajednički promoviraju na dalekim tržištima poput Japana, Južne Koreje, Kine, Brazila itd. pod sloganom "Experience Croatia, Feel Slovenia”.

Pisane vijesti