Sajam gastronomije, turizma, vinarstva (GAST): više od 700 izlagača

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180228_gast_fah.jpg

U splitskoj Spaladium Areni u srijedu je otvoren 23. međunarodni sajam GAST, na kojem sudjeluje više od 700 izlagača iz Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Austrije i Hrvatske. GAST okuplja izlagače iz područja gastronomije, turizma, vinarstva te tvrtke iz oblasti ugostiteljstva i opremanja prostora u funkciji razvoja turizma. Održava se do subote 3. ožujka i obuhvaća osam sajmova prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, vina, namještaja, turizma, kave te sladoleda i slastica. Sajam je otvorio župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban koji je rekao da GAST doprinosi da se Split predstavi turistima i izvan glavne sezone.

"Lako je, zahvaljujući ljepotama mora i sunca turiste imati u srpnju i kolovozu", rekao je Boban te dodao da Split i županija imaju tri preduvjeta da svaki mjesec bude popunjen, a to su prirodne ljepote, povijesno-kulturna baština i gastronomska ponuda.
 
Pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac je rekla kako to ministarstvo podržava manifestacije poput GAST-a jer omogućuju izravan kontakt s kupcima.
 Državni tajnik ministarstva turizma Tonči Glavina je rekao kako je motivacija dolaska prije tri godine bilo 75 posto sunce i more, dok se danas to spustilo na 55 posto, a gosti više dolaze zbog pustolovnog ili gastronomskog turizma.

GAST je središnje je mjesto pripreme za turističku sezonu, kazala je direktorica sajma Sanja Vuković Veić."Imat ćemo puno prezentacija, degustacija, a cijeli dan će se izrađivati sladoledi, tradicijske slastice i proizvodi. Održavat će se razne stručne konferencije, a posjetitelji će moći vidjeti 704 branda. Ove godine Sajam GAST raste 20 posto. Jako smo zadovoljni što su vodeće tvrtke iz Hrvatske i regije izabrale Sajam GAST kao mjesto za što bolju pripremu turističke sezone", zaključila je Vuković Veić.
 
Dogradonačelnik Nino Vela smatra da je sajmovanje i dogovaranje poslova za gastronomiju i vinarstvo način za poboljšavanje turističke ponude. (Hina/FaH)

Pisane vijesti