Saborski odbor za turizam: Predstavljen master plan razvoja ruralnog turizma i ekološke proizvodnje hrane

Slika /arhiva/110505-hs-0-w.jpg

Ministarstvo turizma svojim potporama i programima kreditiranja pomaže i razvoj kontinentalnog turizma, dok seoski turizam kao poseban oblik turističke ponude Hrvatske ima snažnu potporu kroz konkretne programe bespovratnih poticaja, ali i povoljne kredite kojima se pomaže promicanju važnosti ruralnih područja u ukupnom hrvatskom turizmu, rekao je ministar turizma Damir Bajs, na današnjoj sjednici Odbora za turizam Hrvatskog sabora, kojoj se raspravljalo o ruralnom turizmu i ekološkoj proizvodnji hrane. Na sjednici je, uz ministra turizma, predstavnike ostalih ministarstava, te diplomatsko-konzularnih predstavništava nekoliko zemalja, sudjelovao i državni tajnik Željko Lenart.

Uz to, marketinški plan hrvatskog turizma posebno je istaknuo važnost očuvanja okoliša, prirodne i kulturne baštine, naglasio je ministar, dodavši kako je Ministarstvo turizma u ovom mandatu do sada izdvojilo oko 6 milijuna eura u razvoj posebnih oblika turizma kroz desetak oblika potpora razvojnim turističkim projektima.

Razvijena je i kreditna linija „Razvoj turizma na selu“, s maksimalnim iznosom kredita u kunskoj protuvrijednosti do 300 tisuća eura, s rokom otplate do 15 godina i počekom od 1 godine, uz kamatnu stopu 8 posto, od čega Ministarstvo turizma subvencionira 6, što znači da je kamata za korisnika 2 posto.

Ovaj i slični poticajni programi imaju za cilj pridonijeti očuvanju i povećanju kvalitete života na selu, ali i stvaranju novog turističkog proizvoda, pa je tako razvijen i program „Upoznaj Hrvatsku“, čiji su rezultati već vidljivi.

Master plan razvoja ruralnog turizma i ekološke proizvodnje hrane predstavio je Petar Perkušić, predsjednik udruge za promicanje ekološko-etnoloških vrijednosti “Bili cvitak“ i voditelj ovog projekta ispred tvrtke Eko-etno projekt. Tvrtka je okupila tim stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom iz svijeta turizma, ekonomije, građenja, proizvodnje hrane s ciljem valorizacije potencijala ruralne Hrvatske. 

Cilj projekta naslovljenog „Eko-tour Croatia za eko-tour Europa“ je gradnja autohtonih sela i smještajnih objekata visokih standarda te predstavljanje Hrvatske kao top destinacije izvrsnosti. Ovaj projekt ima šansu postati pilot projekt u okviru Dunavske strategije, dok bi se ovi autohtoni sadržaji ruralnog turizma, standarda 4 i 5 zvjezdica za 120 do 600 gostiju, ovisno o lokaciji, razvijali u tri hrvatske regije – jadranskoj, sjevero-zapadnoj i panonskoj.  U visokoj su fazi pripreme tri projekta, po jedan u svakoj regiji, naglasio je Perkušić, istaknuvši potrebu strateškog partnerstva s Vladom RH i pojedinim ministarstvima.



Pisane vijesti