S ulaznicom za Plitvice besplatno i u druga zaštićena područja Like

Slika /arhiva/P-H20160809006385.jpg

Nacionalni park Plitvička jezera nudi posjetiteljima uz plaćenu ulaznicu vaučer za besplatan ulazak na osam zaštićenih područja "Lika destinacije", čime će posjetitelji umjesto 630 kuna za sve ulaznice imati trošak od 350 kuna, no broj takvih vaučera bit će ipak ograničen.

Koliko će se vaučera izdavati ovisit će o procjeni utjecaja broja posjetitelja na pojedine zaštićene dijelove prirode.

Ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević rekao je da je počelo testiranje prihvatljivog broja vaučera.

Ljetna cijena ulaznice za odrasle je 350 kuna, no posjetiteljima ta ulaznica po prvi puta omogućava da bez dodatnog plaćanja razgledaju i Memorijalni centar Nikola Tesla, nacionalne parkove Sjeverni Velebit, Paklenicu, te Park prirode Velebit - uvalu Zavratnica, Baraćeve špilje, Pećinski park Grabovaču i Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda.

Na Plitvicama se turizam nakon koronakrize oporavlja iako nije dosegao ni polovinu broja prodanih ulaznica u ovo doba prošle godine, ali broj posjetitelja raste, među kojima je sve više stranaca, kaže Kovačević.

 "Naš slavni Nikola Tesla jednom je rekao kako 'nema stvari koja bi bila tako vrijedna proučavanja kao priroda', pa nudimo posjetiteljima da upoznaju osam predivnih lokacija Lika destinacije", rekao je Kovačević i pojasnio da je svrha akcije promocija zaštićenih područja Like.

"Na svakoj od destinacija je da uz redovnu ponudu osmisli dodatne sadržaje - smještaj, kajaking, gastronomsku ponudu i slično, a o kretanju na terenu vidjet će se koliko će vaučera NP Plitvice moći ponuditi svojim posjetiteljima, svakako ne svima, jer broj se mora ograničiti na razinu održivog turizma, zaključio je Kovačević. (Hina/FaH)

Ostale vijesti