S novogodišnje zdravice u Opatiji: U Hrvatskoj lani 6,5 posto više turista i 4 posto više noćenja

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/190101_opatija1.jpg

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić izjavio je u utorak u Opatiji da je prema zadnjim podacima informacijskog sustava eVisitor u Hrvatskoj u 2018. ostvareno 19,7 milijuna turističkih dolazaka i više od 106 milijuna noćenja, što je 6,5 % više dolazaka i gotovo 4 % više noćenja nego lani. Nakon tradicionalne novogodišnje zdravice na terasi opatijskog hotela Kvarner, Staničić je ocijenio da je prošla godina bila iznimno uspješna.

"Zakoračili smo u 2019., već smo debelo u aktivnostima koje se tiču promocije na ključnim emitivnim tržištima i očekujem da će i ova godina biti vrlo izazovna i intenzivna. U Glavnom uredu HTZ-a dat ćemo sve od sebe, a vjerujem i cijeli sustav turističkih zajednica, da Hrvatsku promoviramo na najbolji način i da zadrži poziciju, koju danas ima na svjetskom turističkom tržištu," rekao je Staničić.

Na pitanje koliki se rast može očekivati i kolike su investicije za to potrebne, Staničić je odgovorio da su investicije lani bile veće od milijarde eura te da očekuje da će i ove godini biti na toj razini.

"Vjerujem da će daljnji rast biti ostvaren u kvaliteti smještajnih kapaciteta, ukupne turističke ponude, dodatnih sadržaja i da će se Hrvatska razvijati kao cjelogodišnja destinacija s naglaskom na pred i posezonu, a ove godina s još jačim naglaskom na kontinentalni turizam", rekao je direktor Glavnog ureda HTZ-a.

Petričić: Glavna sezona u Opatiji odlična, u posezoni brojne investicije

Direktorica opatijske Turističke zajednice Suzi Petričić istaknula je da je i za Opatiju prošla turistička godina bila uspješna i da je posezona odlično odrađena.

"Glavna sezona je bila odlična, predsezonu su obilježile brojne investicije, a godinu smo završili s milijun i 450 tisuća noćenja što je 1 posto više nego lani", rekla je.

Dodala je da je Opatija imala velike investicije, da je cilj povećati razinu hotelskog smještaja. "To se i ostvarilo, ove godine otvaraju se još dva nova hotela, tako da sljedeću očekujemo s još većim kapacitetima," navela je.

I gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić je ocijenio da je 2018. bila izuzetno uspješna.

"Imali smo najbolji socijalni program, kojeg nastavljamo, a u turističkom smislu sam optimist. Očekujemo novog vlasnika najveće hotelske grupacije Liburnia Riviera Hotela (LRH) i ako se to dogodi, Opatija će uzletjeti kao destinacija," naglasio je .

Na pitanje o uređenju opatijske plaže, odgovorio je da se ne može sve brzo raditi, da je to problem pomorskog dobra i da ipak to traje malo duže. "Moramo mijenjati zakone, oni su najveći problem", smatra Dujmić.

Opatijski kukali otvorili sezonu kupanja na plaži Slatina

Tisuće gostiju sudjelovale su utorak u podne na tradicionalnoj novogodišnjoj zdravici na terasi hotela "Kvarner", uz nastup Puhačkog orkestra Lovran i prigodne čestitke na devet jezika. Svi su nazdravili pjenušcem iz čaša s ugraviranim poznatim opatijskim motivom - Djevojkom s galebom. Čaše su darovane gostima, kao jedinstveni suvenir i sjećanje na novogodišnji provod u Opatiji. Nakon zdravice druženje je nastavljeno ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer uz In Between Band.Novogodišnju čestitku Opatijcima i svim posjetiteljima sat vremena kasnije uputili su i opatijski "kukali" (čakavski: galebovi), koji su na opatijskoj plaži Slatina otvorili ovogodišnju sezonu kupanja te su iz mora, kraj kipa Djevojke s galebom, nazdravili novoj godini. (Hina)

Pisane vijesti