Romska kuća: EU projekt MULTI-KULTI TURIZAM

Slika /arhiva/IMGP5461.jpg

​U Romskoj kući u Maglenči pored Bjelovara u subotu je na uvodnoj konferenciji predstavljen 1,4 milijuna kuna vrijedan projekt „Doživi multi-kulti turizam!” koji se u potpunosti financira iz EU fondova. Riječ je o specifičnoj gastro ponudi brojnih manjina koje obitavaju na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Nositelj projekta, privatno bjelovarsko Pučko otvoreno učilište Adeptio, u suradnji s tvrtkama Plodovi zemlje u čijem je vlasništvu garešnički hotel Garić i Coner razvilo je projekt namijenjen poboljšanju pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Projekt se bazira na specifičnoj gastro ponudi brojnih manjina koje obitavaju na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Naime, od 22 nacionalne manjine koje su registrirane u Hrvatskoj, čak 21 živi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Glavni cilj projekta koji traje 14 mjeseci je razvoj tri nova tržišna programa obrazovanja, jedinstvena u Hrvatskoj.

Riječ je o kuharima multinacionalnih jela, animatorima multikulturalnih događanja i voditeljima on-line prodaje i bookinga uz osposobljavanje ljudskih potencijala, osobito ranjivih skupina i nezaposlenih osoba u sektoru ugostiteljstva i turizma. Edukaciju će istovremeno prolazili i mentori kako bi usavršili svoje komunikacijske vještine.

"Turizam, kao jedna od strateških i najbrže rastućih grana gospodarstva u Hrvatskoj, a i svijetu, suočava se s problemima koje formalno obrazovanje zbog brzine razvoja i promjena u ukusima konzumenata turističkih proizvoda ne može osigurati na adekvatan način. Europska unija taj problem je prepoznala i rezultat toga je, među ostalim, i ovaj projekt. Želimo poboljšati odnose pprivatnog tržišta i obrazovnog sektora, omogućiti prijenos znanja i u konačnici razviti tri potpuno nova tržišna programa osposobljavanja", istaknuo je Alen Kaminski iz POU Adeptio, voditelj projekta. (Hina)

EU