Rijeka se spaja s morem uz Fiumare i Eko RiMar

Slika /arhiva/140520-Fiumare(3).jpg

Danas je prigodno, na brodu Marina, predstavljeno 3. izdanje Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare, koji će se održati od 28. svibnja do 4. lipnja 2014. godine te ekološka akcija čišćenja mora Eko RiMar, najavljena za 23. svibnja.

Dva morska projekta najavili su predstavnici brojnih organizatora i institucija koje sudjeluju u njihovoj realizaciji – Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika, Gerhard Lempl, pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, Andrija Vitezić, pročelnik Odjela gradske uprave za poduzetništvo, kapetan Darko Glažar iz Lučke kapetanije, Goran Lajnert, pomoćnik ravnatelja za pravne i kadrovske poslove i Nikša Komadina, rukovoditelj sektora za komercijalno-operativne poslove Lučke uprave, Ferdo Hitrec iz Udruge ronilačkih centara „Kvarner Diving“, u ime organizacijskog odbora Festivala Fiumare Robert Mohović i Nedo Pinezić, Borut Kružić iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka te Tea Perinčić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare, pokrenut prije tri godine zaslugom entuzijasta, ove godine nudi još bogatiji program. Nakon početaka uz Mrtvi kanal i Verdievu ulicu, kao mjesta svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa u prošlosti, Festival je proširen na niz lokacija – Korzo, ribarnica, putnička luka i Riva Boduli, akvatorij riječke luke, Pomorski fakultet, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Prirodoslovni muzej te Muzej grada Rijeke.

Predstavljanjem tradicijskih barki na Korzu i svečanim otvorenjem ispred HNK Ivana pl. Zajca i službeno će započeti osam dana programa vezanih uz more – predstavljanje autohtonih proizvoda, radionice pomorskih i ribarskih vještina, izložbe, predavanja, organizirani razgledi povijesnih lokacija, regate, burza nautike, ribolovni kup.

Za gastro doživljaje pobrinut će se manifestacija RI gastro - Srdela je IN / Tjedan trešanja, koja će se u isto vrijeme održavati u ugostiteljskim objektima.

Festival Fiumare ove godine ima i svoju najavu i to 25. svibnja u Fužinama na 2. jezerskoj regati tradicijskih barki na jedra, na kojoj će se promovirati Festival i njegovi programi.

Organizatori Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare su Turistička zajednica grada Rijeke, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija te Lučka uprava Rijeka, kao i brojni suorganizatori.

Po prvi je put ove godine, kao dodatna manifestacija organiziran i Festival mediteranske pomorske baštine, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Želja iza te nove inicijative je upotpunjavanje programa Festivala Fiumare predstavljanjem pomorske baštine mediteranskih zemalja i regija čiji su muzeji članovi Foruma Udruženja pomorskih muzeja Mediterana. Uz stručne rasprave na teme pomorske baštine organizirat će se i prezentacije baštine za javnost kako bi se populariziralo njezino značenje kao i važnost njezina očuvanja.

Kao svojevrsna priprema i najbolji uvod u Festival Fiumare, ali i brojna druga događanja tijekom ljeta, 23. svibnja organizirana je akcija čišćenja podmorja Riječke luke, Eko RiMar, a  sudjelovat će 20-ak ronilaca iz Hrvatske, Italije i Slovenije, kao i 30-ak volontera na kopnu. Cilj akcije je očistiti najvitalnije dijelove Riječke luke od krupnog otpada, te na taj način doprinijeti kvalitetnijem ugođaju šetnje uz samo more.
 



Pisane vijesti