​Rijeka: Konferencija o nautičkom turizmu

Slika /AA_2018_b-fotke/ilustracije/zoran_jelaca_w044.jpg

Nautički turizam važan je turistički proizvod u Hrvatskoj, koji u ukupnom turističkom prometu sudjeluje s oko 3 posto, pa se očekuje njegov daljnji rast, rečeno je u danas na konferenciji Novog lista "Nautički turizam - prepreke, vizije i mogućnosti". Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina ocijenio je da nedostaje nautičkih vezova i marina, a govoreći o boravišnoj pristojbi za nautičare, rekao je da Ministarstvo priprema prijedlog po kojem bi se boravišna pristojba određivala na županijskoj razini.

Nautičar u Hrvatskoj ima u prosjeku 40 do 50 godina, a dnevno potroši 182 eura, što je iznad ukupnog prosjeka, iznio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Dodao je kako nautičari dolaze zbog prirodnih ljepota, čistog mora, ali uočavaju nedostatak sadržaja. Govoreći o novim marinama na Kvarneru, ocijenio je da će ta regija možda postati lider u nautičkom turizmu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izvijestio je da je formirana radna skupina koja će raditi na izradi nove strategije nautičkog turizma za desetogodišnje razdoblje. Nakon osnivanja radne skupine slijedi analiza stanja, prostornih planova i mogućnosti svih jedinica lokalne samouprave. Ove godine radit će se na pripremi, a sljedeće još aktivnije, kako bi se strategija završila do kraja 2019. godine, rekao je.

Govoreći o izmjenama zakona, rekao je da je najveći izazov Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, da je prijedlog zakona gotov te da će ići u javnu raspravu za desetak dana. Cilj tog zakona u vezi s nautičkim turizmom će biti i to da se uvede jedinstvena i fiksna koncesijska naknada, najavio je Butković, dodavši da će se napraviti zoniranje obale, pa bi ta naknada uglavnom bila određena po zoni kojoj pripada.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ocijenio je da je u vezi s pomorskim dobrom učinjeno puno nepravde gradovima i općinama, koji su postali gosti u vlastitim lučicama. Smatra da im je bila oduzeta mogućnost da sami upravljaju svojim resursima. (Hina) 
 

Pisane vijesti