Restorani "Zrno soli" i "il Ponte" prvi u Hrvatskoj dobili Zlatne plakete Michelin

Slika /1_A_fotke_vijesti/240117_split_michelin_FaH.jfif

Restorani "Zrno soli" iz Splita i "il Ponte" iz Trogira dobitnici su Zlatnih plaketa Michelin za gastronomsku kreativnost  za 2023. godinu, koje se po prvi puta dodjeljuju u Hrvatskoj. Zlatne plakete su uručene u srijedu navečer u Splitu u organizaciji Metroa Hrvatska i u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) koja je partner u Hrvatskoj globalnom vodiču za razvoj gastronomije Michelinu.

"Hrvatska turistička zajednica godinama surađuje s Michelinom, a ove godine po prvi puta i u Hrvatskoj se dodjeljuje Michelinova Zlatna plaketa što je pokazatelj da se naša gastronomija razvija i plasira na svjetsko tržište kao turistička ponuda", rekla je Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za razvoj proizvoda Hrvatske turističke zajednice.

Hrvatska je postala sedma država u svijetu kojoj se dodjeljuju Michelinove zlatne plakete. To su još: Španjolska, Njemačka, Francuska, Austrija, Italija i Portugal.

Po riječima direktorice Jačan Obratov, Hrvatska trenutačno ima 89 restorana s obilježjima Michelin što je iznimno važno za globalnu afirmaciju hrvatske gastronomije. "Michelinove preporuke  i  recenzije se itekako uvažavaju," dodala je.

Vlasnik restorana "Zrno soli" u Splitu Ivo Vrdoljak rekao je da mu Zlatna plaketa Michelin jako mnogo znači.

"Zlatna plaketa Michelina ima tako veliku važnost u gastronomiji kao što je to primjerice u nogometu osvajanje Lige prvaka", kazao je Vrdoljak.

Voditeljica restorana "il Ponte" iz Trogira Marija Šego ponosna je na Michelinovu Zlatnu plaketu.

"Novi smo restoran koji radi tek tri godine i nastojimo se prilagoditi i domaćim i stranim gostima tako da tri puta godišnje mijenjamo meni", rekla je.

Na prigodnoj svečanosti istaknuto je kako činjenica da su dobitnici  Zlatnih plaketa z Splita i Trogira govori o ubrzanom razvoju gastronomije u tom dijelu Dalmacije. Najavljeno je da će ubuduće dodjele Michelinovih Zlatnih plaketa postati tradicionalne i u Hrvatskoj.

(Hina/FaH)

Pisane vijesti