Renesansni festival na koprivničkim gradskim bedemima

Slika /arhiva/110712-rf-koprivnica.jpg

Renesansni festival, tradicionalna, turističko-povijesna i edukativna manifestacija privući će u Koprivnicu tijekom vikenda nekoliko tisuća posjetitelja, a riječ je o najvećem spektaklu „živih slika“ iz prošlosti u ovom dijelu Europe, koja uporište ima u povijesnim činjenicama.

Prema najavi organizatora, manifestacija će okupiti približno 700 izvorno kostimiranih sudionika iz zemlje i inozemstva - Slovenije, Italije, Mađarske, Slovačke i Češke. Nastupit će koprivnički mušketiri i haramije, vitezovi, srednjovjekovni obrtnici, kuhari, krčmari, dame, kmetovi, zabavljači, gutači vatre i drugi. Tijekom tjedna, u uvodnom dijelu manifestacije, otvorena je izložba inkunabula iz 15. st. i medicinskih knjiga iz 16. st., te su prikazivani filmovi sa srednjovjekovnom tematikom.

Najatraktivniji dio manifestacije počinje u subotu, oko 11 sati, u središtu grada, odakle kreće povorka vitezova prema mjestu odvijanja manifestacije, renesansnim bedemima na kojim već „žive“ stotine kostimiranih sudionika. Golemi prostor bedema prekriven je srednjovjekovnim šatorima, logorima, opsadnim spravama, kulama pa prizor djeluje impozantno.

Manifestacija traje do duboko u noć, jer mnogi sudionici ostaju u svojim logorima, a naročito je impresivan noćni napadaj na grad, koji je obasjan stotinama baklji, žaračima i možebitno mjesečinom.

Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnoga života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji će uživati i u okusima srednjevjekovnih jela, koja će se spravljati na mjestu događaja i to po izvornim receptima iz davno prohujala vremena s kraja srednjega vijeka.

Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, naći će se i delicije od koprive, naoko neugledne biljke, kojoj Koprivnica duguje svoje ime. (Hina)



Pisane vijesti