Rekordna turistička sezona u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Slika /arhiva/P-H20161006027165.jpg

Na području Splitsko-dalmatinske županije u prvih devet mjeseci ove godine registrirano je rekordnih 2,55 milijuna dolazaka i 14,4 milijuna turističkih noćenja, izvijestio je u četvrtak direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.

Broj dolazaka porastao je za deset posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a ostvareno je i 10 posto više noćenja u odnosu na prvih devet prošlogodišnjih mjeseci, rekao je Stella na konferenciji za novinare.

Istaknuo je važnost nautičkog turizma rekavši kako je od ukupno evidentiranih 2,87 milijuna noćenja nautičara u Hrvatskoj, u prvih devet mjeseci ove godine gotovo polovina, odnosno oko 1,3 milijuna ostvareno u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"Ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji nakon 20 godina ponovno imamo turiste iz Poljske kao najbrojnije, a njih je u prvih devet mjeseci ove godine 20 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju", kazao je Stella. Po njegovim riječima u porastu je i broj turista iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske te skandinavskih zemalja i Australije.

"To su gosti iz zapadnih zemalja za čije potrebe razvijamo nove oblike turizma kao što su cikloturizam, enogastronomija i zdravstveni turizam, a to povoljno utječe i na poboljšanje postsezone pa smo u rujnu ove godine imali 17 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja nego prošle godine", rekao je Stella.

Predsjednica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić ovogodišnje je splitske turističke rezultate ocijenila impresivnima.

"U prvih devet mjeseci ove godine u Splitu je ostvaren 510.271 dolazak i 1.603.916 noćenja turista, što je 26 posto više dolazaka i 33 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine," rekla je. Objasnila je kako je porastu doprinijelo povećanje smještajnih kapaciteta, ali i upozorila na nedostatak hotelskog smještaja.

"U Splitu imamo 23.759 registriranih 'kreveta', a od toga je 16.173 u privatnom smještaju. Nedostaju hotelski smještajni kapaciteti koji bi pridonijeli razvoju kongresnog turizma," naglasila je.

Splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šošić smatra da je za razvoj turizma u županiji od posebne važnosti razvoj lučke infrastrukture, podsjetivši da se na njezinom području trenutno gradi 12 luka vrijednih oko 120 milijuna kuna. (Hina/FaH)



Pisane vijesti