Rekordna turistička godina za Rijeku

Slika /AA_2018_b-fotke/gradovi/Zoran_Jelaca_Rijeka.jpg

U Rijeci je ove godine ostvaren rekordni turistički promet, jer je do 15. rujna već ostvareno 334.000 noćenja što je na razini ukupnog broja noćenja u prošloj, do sada rekordnoj turističkoj godini, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare u riječkoj gradskoj upravi. Direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa rekao je da je rastu pridonijelo znatno povećanje broja smještajnih kapaciteta, posebice u privatnom smještaju.

S oko 600 ležaja u privatnom smještaju u 2014., taj je broj u ovoj godini povećan na 3500. Dodao je da oko 60 posto turista u sezoni boravi u upravo privatnom smještaju.

Rijeku najčešće posjećuju gosti iz Italije i Njemačke, zatim Španjolske i Francuske. Svaki treći turist u Rijeci mlađi je od 30 godina, a oko 70 posto turista u Rijeku dolazi u individualnim aranžmanima.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako je prema podacima Fine riječki turizam u 2017. godini zaradio 510 milijuna kuna, što je rast od 25 posto u odnosu na 2016.

Obersnel je kazao da su rezultati ostvareni na osnovi osmišljene strategije i suradnje grada i Turističke zajednice. Premda se još uvijek ne može uspoređivati s izrazito turističkim središtima kao što je to primjerice otok Krk, Rijeka je sve zanimljivija destinacija i turistima i poduzetnicima u turizmu, dodao je.

Obersnel je pozvao poduzetnike koji žele unaprijediti svoje kapacitete u privatnom smještaju da se jave na aktualni natječaj Grada Rijeke za subvenciju kamata na poduzetničke kredite, koji će biti otvoren do 15. listopada. (Hina)

Ostale vijesti