Rekordna turistička godina za Dubrovačko-neretvansku županiju

Slika /arhiva/dbk_P-FAH-H5065453.jpg
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji turistička 2017. godina bila je rekordna - ostvareno je 1,9 milijuna dolazaka i 8,3 milijuna noćenja, što je 15 posto više u dolascima i 12 posto više u noćenjima u odnosu prema 2016. godini, istaknuto je u petak na skupštini Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić turističku sezonu 2017. ocijenio je iznimno uspješnom, dodajući da takav rezultat mnogo znači za blagostanje u županiji, otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje.

"Biti ovako kvalitetan nije jednostavno te treba uložiti puno truda, što je i učinjeno. Nakon nekoliko rekordnih sezona, imamo još jedan rekord, a s optimizmom očekujemo i 2018. godinu. Naravno da je trebamo dobro pripremiti, ali najave s tržišta su dobre te očekujem dogodine novu rekordnu sezonu", izjavio je Dobroslavić.

Kao ključne događaje u ovoj godini, župan je istaknuo odluku Europske komisije o sufinanciranju projekta Pelješkoga mosta te dovršetak terminala Zračne luke Dubrovnik.

"Zaustavljen je projekt terminala u luci Gružu, koji nije bio dobar za državu, županiju i grad. Trebamo pronaći način koji bi bio prihvatljiv svima", rekao je Dobroslavić.

Poručio je i kako sva najavljena, a dosad neostvarena ulaganja u nove smještajne kapacitete u Dubrovačko-neretvanskoj županiji neće u županijskim prostornim planovima biti beskrajno dugo.

Projekti će, ako se ne mogu ili ne uspiju realizirati, morati izaći iz prostornih planova, rekao je Dobroslavić, navodeći kako je riječ o projektima Hoteli Plat, kompleks Kupari, hotel Belvedere, golf na Srđu, 'Dubrovački san' na području Tri Sestrice te Duba Stonska.

"Novi smještajni kapaciteti se još uvijek najavljuju, ali nažalost s tim ulaganjima imamo poteškoće. Svi ti projekti koji bi pridonijeli ukupnoj ponudi naše turističke destinacije su u najavama, ali se nažalost uvijek nešto ispriječi. Jesu li ti problemi objektivni ili je riječ o problemu samog ulagača tek ćemo vidjeti. Želimo da se svi ti projekti ostvare što prije, budući da smo ih uvrstili u prostorne planove", izjavio je Dobroslavić.

Direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić je također 2017. godinu ocijenio iznimno uspješnom, a očekuje da će i 2018. biti takva. 

Bakić je iznio podatke sustava eVisitora, prema kojem je hotelski smještaj u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s kapacitetom od 22.500 postelja ostvario gotovo 3,5 milijuna noćenja, što je 31 posto više nego lani, uz 154 dana zauzetosti. Kućanstva su s kapacitetom od 44.000 postelja ostvarila 3,3 milijuna noćenja, što je 18 posto više nego lani, uz 75 dana zauzetosti.

Odnos noćenja u srpnju i kolovozu prema ostatku godine je 51 prema 49 posto, što je, rekao je Bakić, potvrda da aktivnosti na produljenju sezone daju rezultat.

Gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva s 1,5 milijuna noćenja su najbrojniji i njihov je udjel u ukupnim noćenjima 18 posto. Slijede ih Nijemci sa 716 tisuća noćenja, turisti iz Skandinavije s 567 tisuća, Poljaci s 528 tisuća te Francuzi s 459 tisuća noćenja.

Na skupštini Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije jednoglasno su prihvaćeni program rada te financijski plan za 2018. godinu od 7,7 milijuna kuna, što je 28 posto više nego ove godine. (Hina)

Ostale vijesti