Rekordan Uskrs i dobar travanj – samo dobar uvod u zahtjevnu predsezonu

Slika /arhiva/110506-cazma1w.jpg

Izvrsni rezultati turističkog prometa, ostvareni za vrijeme Uskršnjih blagdana u našoj zemlji, povećali su u mjesecu travnju broj turističkih dolazaka za čak jednu petinu. Sve je to dovelo prva četiri mjeseca u turistički plus, u kojem je zabilježeno 12 posto više dolazaka i noćenja u Hrvatskoj“ – rekao je ministar turizma Damir Bajs na 21. Sjednici turističkog vijeća, održanoj u Čazmi. Pritom je naglasio kako su trenutno na snazi četiri mjere za jačanje predsezone, među kojima je i snažno opće oglašavanje koje se počelo provoditi na vodećim emitivnim tržištima. Također je podsjetio da su već potpisani ugovori s vodećim domaćim i stranim organizatorima putovanja za organizirane dolaske u pred i posezoni te najavio TUI Inside – veliko događanje koje će sljedećeg tjedna u Dubrovnik dovesti oko 900 agenata vodećih svjetskih turoperatora. Jedna od aktivnosti odnosi se i na uvođenje dopunskih mjera za zračne prijevoznike, ukupne vrijednosti oko 19 milijuna kuna, koji bi u razdobljima pred i posezone u Hrvatsku trebali dovesti oko 480 tisuća tzv. avio-gostiju. Upravo zračni prijevoz, naglasio je ministar, ima posebno važnu ulogu u spomenutim razdobljima.

Izvrsni rezultati turističkog prometa, ostvareni za vrijeme Uskršnjih blagdana u našoj zemlji, povećali su u mjesecu travnju broj turističkih dolazaka za čak jednu petinu. Sve je to dovelo prva četiri mjeseca u turistički plus, u kojem je zabilježeno 12 posto više dolazaka i noćenja u Hrvatskoj“ – rekao je ministar turizma Damir Bajs na 21. Sjednici turističkog vijeća, održanoj u Čazmi.

Pritom je naglasio kako su trenutno na snazi četiri mjere za jačanje predsezone, među kojima je i snažno opće oglašavanje koje se počelo provoditi na vodećim emitivnim tržištima. Također je podsjetio da su već potpisani ugovori s vodećim domaćim i stranim organizatorima putovanja za organizirane dolaske u pred i posezoni te najavio TUI Inside – veliko događanje koje će sljedećeg tjedna u Dubrovnik dovesti oko 900 agenata vodećih svjetskih turoperatora.

Jedna od aktivnosti odnosi se i na uvođenje dopunskih mjera za zračne prijevoznike, ukupne vrijednosti oko 19 milijuna kuna, koji bi u razdobljima pred i posezone u Hrvatsku trebali dovesti oko 480 tisuća tzv. avio-gostiju. Upravo zračni prijevoz, naglasio je ministar, ima posebno važnu ulogu u spomenutim razdobljima.

Unatoč uspješnim dosadašnjim rezultatima, koji predstavljaju dobru naznaku za sezonu, ministar je najavio i pojačane aktivnosti u samoj sezoni te upozorio kako se, kao turistička zemlja, moramo i turistički ponašati. Stoga je apelirao da svi građevinski radovi u našim turističkim središtima završe do 1. lipnja, a posebno je pozvao i na jačanje dodatne ponude u odredištima, posebno trgovine i industrije zabave, kako bi se ojačala i izvanpansionska ponuda. Jedna od preporuka odnosi se i na usklađivanje (produženje) radnog vremena s potrebama turizma u zajednici. Naposlijetku je podsjetio da je s Uskršnjim rezultatima ostvaren tek jedan posto ukupnog planiranog turističkog prometa u našoj zemlji te da nas čeka izazovna i zahtjevna sezona, koja završava s 31. prosincem.

U nastavku sjednice izvješća o tijeku sezone dali su i predstavnici strukovnih udruga u turizmu. Prema riječima predsjednika Udruženja poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske Kristiana Šustara, pred nama je jedna od najuspješnijih turističkih sezona. U isto je uvjeren i predsjednik Kamping udruženja Hrvatske Veljko Ostojić koji je izrazio i zadovoljstvo proteklim Uskršnjim praznicima koji bi, kako kaže, trebali biti dobar poticaj za sezonu.

I mali i obiteljski hoteli ove godine očekuju porast turističkog prometa, ali i bolje financijske rezultate. Smatra to predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić, pohvalivši pritom pravovremeno poduzete mjere Ministarstva turizma i surednje privatnog i javnog turističkog sektora. Dodao je kako je ovaj segment pojačane napore ove godine usmjerio na internet oglašavanje te kako je vodeći svjetski turoperator TUI ove godine izdao posebnu brošuru o ponudi malih i obiteljskih hotela u Hrvatskoj.

Da sezona ide prema planu te da je predsezona odrađena kvalitetno potvrdili su i predsjednik Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske Zlatko Kukec i predsjednik Udruge Hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba, koji je naglasio kako putničke agencije ove godine mirno ulaze u sezonu te da je dosad već ostvareno dvije trećine puta.

Svoje zadovoljstvo dosad ostvarenim rezultatima izrazili su i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Vesna Trnokop Tanta, dodavši kako će i HGK pojačati aktivnosti za jačanje vanpansionske potrošnje, čime bi i hrvatski turizam dodatno konkurirao na međunarodnom tržištu.

U nastavku sjednice prihvaćena su izvješća o ostvarenju Programa rada Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za 2010. godinu, o financijskom poslovanju za prošlu godinu te o izvršenom nadzoru nad poslovanjem HTZ-a, također u 2010. godini. Turističko vijeće HTZ-a na sjednici je odobrilo potpore za projekte i manifestacije u 2011. godini, vrijedne 1,4 milijuna kuna, te sufinanciranje kulturno-turističkih inicijativa, u iznosu od 1,2 milijuna kuna, također za ovu godinu.

Na događanju su bili prisutni i državni tajnici za turizam Branko Grgić i Željko Lenart, direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić, predstavnici strukovnih udruga u turizmu i komora te ostali članovi Turističkog vijeća.



Pisane vijesti