Regionalni forum kulturnog turizma

Slika 5.10.2009

Na Regionalnom forumu kulturnog turizma u Makarskoj danas je ocijenjeno da kulturni turizam, kao jedan od dijelova ukupne turističke ponude, nije dostatno vrjednovan ni u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ni na susjednim turističkim područjima.

S obzirom na mogućnosti potrebno je unaprijediti tumačenje, prikaz i ukupan dojam o toj novoj turističkoj ponudi, istaknuo je u uvodnom izlaganju Mili Razović, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Izlažući o temi "Kulturni turizam - nositelj županijskoga turističkog razvoja", Renata Tomljenović članica Savjeta Ureda za kulturni turizam HTZ-a, upozorila je da su kulturna bogatstva slabo uključena u turističku ponudu, podsjetivši kako je u godinu dana u županiji bilo samo šest posto kulturom motiviranih turističkih dolazaka. Također ponuda kulturne baštine i kulturnih događaja nisu dostatno predstavljeni na mjestima gdje turisti borave, dodala je. Ankete pokazuju kako je gotovo 66 posto stranih turista nezadovoljno raznolikošću kulturnih događanja i prikazom kulturne baštine, pa ih valja bolje promicati i tržišno unaprijediti, zaključila je Tomljenović.

Joško Stella iz županijskog odjela za turizam, govoreći o projektima povezanima s kulturnim turizmom, istaknuo je kako je u pet godina u 33 eko-etno sela županija uložila više od sedam milijuna kuna.

O ulozi konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u upravljanju kulturnim bogatstvom na skupu je izlagala Anita Gamulin iz splitskoga konzervatorskog odjela. Na forumu je bilo govora i o parku prirode Biokovo, makarskoj kulturnoj baštini i Imotskoj krajini. (Hina)

 

Pisane vijesti