Razvitak turizma posebnih interesa hrvatskog juga

Slika /arhiva/130925-du1.JPG

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA i Udruga Agroturizam Konavle predstavili su EU projekt „Održivi razvoj turizma posebnih interesa“.



„Cilj projekta je unaprijediti turističku ponudu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Općini Tivat, posebno u predsezoni i posezoni, izgradnjom biciklističkih staza te osmišljavanjem novih paket aranžmana prilagođenih potrebama najvećih europskih tržišta na polju gastronomije, enologije, aktivnosti u prirodi, aktivnog odmora, planinarenja, itd“, naveo je Boro Aleksić, član Upravnog odbora UHPA-e, koja je hrvatski nositelj projekta.

Ovaj dvogodišnji projekt vrijedan 351.847 eura, rezultat je suradnje s općinom, turističkom organizacijom te javnim poduzećem „Komunalno“ Tivat, osmišljen s ciljem stvaranja zajedničke turističke i kulturne ponude uvođenjem novih proizvoda za turizam posebnih interesa i razmjeni turista Konavala i Boke kotorske. Za provedbu projekta osigurana je financijska potpora Europske unije kroz IPA prekogranični program Hrvatska-Crna Gora. Hrvatskim nositeljima za realizaciju aktivnosti na raspolaganju je 119.037,27 eura.

„Općina Tivat kroz razvoj ekskluzivne marine Porto Montenegro usmjerila se na nautički turizam. Također je prva općina u Crnoj Gori koja koristi sustav električnih bicikla čime doprinose popularizaciji prirodnih, povijesnih i kulturnih znamenitosti. Projektom „Održivi razvoj turizma posebnih interesa“ svakako će se unaprijediti i ostali segmenti turističke ponude“, kazala je Zorica Gverović, iz tajništva za stambeno komunalne poslove i promet općine Tivat.

U okviru projekta bit će realiziran niz aktivnosti: procjena potencijala za razvoj turizma posebnih interesa u prekograničnom području; edukacija turističkih djelatnika o standardima i mogućim poboljšanjima održivosti; razvoj zajedničkog turističkog programa "Otkrijte pogranične putove i itinerare"; izrada studije provedivosti i tehnički nacrti za poboljšanje biciklističke infrastrukture u Tivtu; poboljšanje signalizacije  i uređenje seoskih biciklističkih staza u Konavlima; mapiranje i GPS praćenje biciklističkih staza u Tivtu i Konavlima; nabava bicikla i električnih bicikla u Tivtu i Konavlima; osmišljavanje i izrada online prezentacije zajedničke turističke ponude; tisak promotivnih materijala; organizacija zajedničkih događanja turizma posebnih interesa u Konavlima i Tivtu.



Pisane vijesti