Radionica "Očuvanje gromača na Kotoru"

Slika /arhiva/13_ck_gromace1.jpg

U organizaciji Muzeja grada Crikvenice i udruge "4 grada Dragodid", 19. i 20. listopada 2013. godine održava se besplatna radionica "Očuvanje gromača na Kotoru". Ciljevi radionice su edukacija lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja gromača i načinu izgradnje, tj. obnove postojećih gromača, popravak dijela urušenih gromača i prezida na pristupnom putu prema naselju Kotor, dokumentiranje načina i specifičnosti lokalnog suhozidanja kroz rad s lokalnim mentorom, edukacija sudionika o općim tehnikama i pravilima suhozidne gradnje te popularizacija gromača kao vještine i baštine u lokalnoj zajednici i široj javnosti. Radionica je namijenjena svima - lokalnim udrugama, građanima, učenicima, studentima i široj javnosti. Sudjelovanje je besplatno, a broj osoba je ograničen na 20.

Raspored održavanja radionica:

  • subota, 19. listopada - Okupljanje sudionika u 9 sati ispred ulaza u Gradsku sportsku dvoranu  u Crikvenici, odlazak pješice na Kotor, rad od 10 do 12:30, ručak za sve sudionike od 12:30 do 13:30, nastavak radionice od 13:30 do 16 sati.
  • nedjelja, 20. listopada - Rad od 10 do 14 sati, ručak za sve sudionike i prezentacija učinjenog javnosti, medijima i uzvanicima

Korijeni Crikvenice potječu iz njenog najstarijeg naselja - Kotora, čiji su stanovnici tradicionalno bili vrsni zidari i klesari, o čemu svjedoče mnoge sačuvane povijesne građevine. Danas je Kotor registriran kao etno zona, a formacije suhozida, odnosno gromača, u organizaciji prostora predstavljaju važan dio spomeničke vrijednosti cijele zaštićene zone. Gromače na Kotoru dio su mediteranskog graditeljskog naslijeđa, koje se razvija od prapovijesti do 20. stoljeća, a karakterizira ga suhozidna gradnja. Nužno je sačuvati znanje o gradnji gromača u smislu nematerijalne baštine Hrvatske i Europe, ali i stalno održavati postojeće gromače.



Najave