Rab sugrađanima i gostima darovao besplatna probna ronjenja povodom Dana Grada

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180508_rad_pogleduplavo1.jpg

Povodom obilježavanja Dana Grada Raba, tijekom dva dana, 8. i 9. svibnja, građani i turisti imali su priliku besplatno zaroniti u bazenu na centralnom gradskom trgu kroz projekt 'Pogled u plavo'. Cilj ovog projekta je promocija Hrvatske kroz ronjenje kao aktivnosti koja obogaćuje turističku ponudu s naglaskom na važnost sigurnosti. Aktivnosti projekta 'Pogled u plavo' održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma. „Ovakav uvod u turističku sezonu oblik je edukacije kako se treba ponašati pod površinom te voditi brigu o zaštiti našeg podmorja, a cijela je akcija odlično prihvaćena od otočana i njihovih gostiju“, rekao je Nikola Grgurić, gradonačelnik grada Raba. Mnogi posjetitelji koji su se odlučili zaroniti u bazen 'Pogleda u plavo' imali su jedinstvenu priliku upoznati osnovne tehnike i vještine ronjenja, a nakon kraće poduke o ronjenju i ronilačkoj opremi mogli su obići i podvodnu izložbu fotografija Marjana Radovića, poznatog hrvatskog podvodnog fotografa.

Za sigurnost ronioca početnika brinuli su se instruktori ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama koji su članovi volonteri specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba i instruktori ronjenja te ronioci Kluba podvodnih aktivnosti Amfora.
 
Turistička zajednica grada i Grad Rab ulažu veliki napor kako bi kroz kampanje privukli ronilačku populaciju, jer je podmorje otoka Raba bogato lokacijama za ronjenje, pri čemu to pomaže i produžetku sezone.
 
„Ovdje su doista profesionalci koji mogu lokalnom stanovništvu i turistima približiti ronjenje i nadam se da ćemo i u narednim godinama ovako surađivati“, rekla je Ivana Matušan direktorica TZ grada Raba.
 
„Već treću godinu za redom instruktori ronjenja KPA Amfora i Nemo-Adria Rescue tima surađuju ovdje na Rabu. KPA Amfora postoji više od 45 godina, bavimo se eko akcijama, edukacijom pučanstva o ekologiji i ronjenju općenito“, rekao je Dorijan Kurelić predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Amfora.
 
Nesebičnu pomoć u realizaciji besplatnih probnih ronjenja i podršku projektu dali su REMAX bazeni, MARES oprema za ronjenje, PSS (Asocijacija u ronjenju), HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), NEMO-ADRIA, Termostroj – Lučko, dok je za fotografije zaslužan Marjan Prpić.
 
Sva gostovanja Pogleda u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama projekta te stranicama medijskih pokrovitelja (www.prvi.hr/narodni), SCUBAlife (www.scubalife.hr), ronilačkog web portala Gorgonija (www.gorgonija.com) te web portala Morski (http://morski.hr/).

Pisane vijesti