Pustara Višnjica proglašena nacionalnim pobjednikom EDEN-a

Slika /arhiva/110409-pust1.jpg

Da se hrvatski turizam uistinu nema čega sramiti te da svojim turistima ima puno za pružiti dokazuje i današnje proglašenje ovogodišnjeg nacionalnog pobjednika projekta EDEN. Ovu hvalevrijednu inicijativu Europske unije na vrijeme je prepoznalo Ministarstvo turizma, koje je Hrvatsku i uključilo u projekt, a čime je naša zemlja dokazala da želi još snažnije razvijati turizam u netradicionalnim turističkim odredištima, odnosno pružati podršku područjima održivog turizma. Rekao je to ministar turizma Damir Bajs na proglašenju Pustare Višnjice nacionalnim pobjednikom izbora za Europsku destinaciju izvrsnosti ove godine. Tema ovogodišnjeg izbora bila je „Turizam i prenamjena obnovljenih fizičkih lokaliteta“, za kojeg se kandidiralo ukupno 23 odredišta. Najboljim je proglašeno ovo slavonsko imanje, nekadašnje poljoprivredno dobro, a danas turistički projekt sa smještajnim kapacitetima, dvoranama za seminare, autohtonom slavonskom kuhinjom, ergelom konja, eko uzgojem raznovrsnog bilja i brojnim mogućnostima za sportske aktivnosti. Uvjeren sam da će turisti prepoznati ovu zanimljivu turističku ponudu, koja će na jesen, zajedno s nacionalnim pobjednicima ostalih 26 zemalja, biti predstavljena u Bruxellesu, dodao je ministar. Prvi hrvatski nacionalni pobjednik bio je Sveti Martin na Muri, a godinu kasnije Đurđevac. Slijedila je pobjeda Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, dok je prošlogodišnji pobjednik bio grad Nin.

Da se hrvatski turizam uistinu nema čega sramiti te da svojim turistima ima puno za pružiti dokazuje i današnje proglašenje ovogodišnjeg nacionalnog pobjednika projekta EDEN. Ovu hvalevrijednu inicijativu Europske unije na vrijeme je prepoznalo Ministarstvo turizma, koje je Hrvatsku i uključilo u projekt, a čime je naša zemlja dokazala da želi još snažnije razvijati turizam u netradicionalnim turističkim odredištima, odnosno pružati podršku područjima održivog turizma. Rekao je to ministar turizma Damir Bajs na proglašenju Pustare Višnjice nacionalnim pobjednikom izbora za Europsku destinaciju izvrsnosti ove godine.

Tema ovogodišnjeg izbora bila je „Turizam i prenamjena obnovljenih fizičkih lokaliteta“, za kojeg se kandidiralo ukupno 23 odredišta. Najboljim je proglašeno ovo slavonsko imanje, nekadašnje poljoprivredno dobro, a danas turistički projekt sa smještajnim kapacitetima, dvoranama za seminare, autohtonom slavonskom kuhinjom, ergelom konja, eko uzgojem raznovrsnog bilja i brojnim mogućnostima za sportske aktivnosti. Uvjeren sam da će turisti prepoznati ovu zanimljivu turističku ponudu, koja će na jesen, zajedno s nacionalnim pobjednicima ostalih 26 zemalja, biti predstavljena u Bruxellesu, dodao je ministar.

O samom projektu i kriterijima ocjenjivanja govorila je Ines Paškvan-Kangler iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) te pritom podsjetila da su, uz Pustaru Višnjicu, u uži izbor ušli istarska „Parenzana“ (put zdravlja i prijateljstva), Muzej „Staro selo Kumrovec“, Turistički kompleks „Cimper“ u Međimurju te „Vukovarski nokturno“, koji obuhvaća četiri memorijalna lokaliteta.

Tročlano Povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika Ministarstva turizma i HTZ-a, koji ujedno i provode izbor, zaključilo je da je Pustara Višnjica odredište koje, među kandidiranima, najviše brige posvećuje održivom razvoju turizma te da je riječ o gotovo potpuno obnovljenom lokalitetu, prenamijenjenom i stavljenom u funkciju turizma.

Samo imanje detaljnije je predstavila njegova vlasnica i direktorica Ksenija Plantak te naglasila da je dodjela nagrade najljepša potvrda koju su primili za svoj trud te ujedno i dokaz da su na ispravnom putu.

Projekt EDEN (European Destination of Excellence) pokrenut je 2005. godine i zasniva se na nacionalnim natjecanjima koja rezultiraju izborom turističke destinacije izvrsnosti za svaku zemlju, a glavni cilj je privući pažnju na vrijednosti, raznolikost i zajednička obilježja europskih turističkih odredišta, te nagrađene potom umrežiti. Nagrađena područja uglavnom su slabije poznata europska odredišta, smještena u 27 zemalja članica i zemalja kandidata. Nakon pripremnih radnji, prvi nacionalni pobjednici EDEN-a izabrani su 2007. godine.

Prvi hrvatski nacionalni pobjednik bio je Sveti Martin na Muri, a godinu kasnije Đurđevac. Slijedila je pobjeda Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, dok je prošlogodišnji pobjednik bio grad Nin.

Uz spomenute, na događanju su, između ostalih, bili prisutni i državni tajnik za turizam Željko Lenart, ravnatelj Uprave za turističku infrastrukturu i zaštitu turističke resursne osnove pri Ministarstvu turizma Tomislav Vukovac, pomoćnica direktora HTZ-a Gordana Borojević, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, načelnik općine Sopje Josip Granjaš te predstavnici županijske turističke zajednice.



Pisane vijesti