"Pudarinom" započela 44. Iločka berba grožđa

Slika /arhiva/110827_ilocka.jpg

Biciklijadom po turističkim i vinskim cestama te "Pudarinom" danas su započele priredbe 44. Iločke berbe grožđa, kulturno-zabavne i gospodarsko-turističke manifestacije koja se održava u Iloku od 27. kolovoza do 4. rujna.

Stotinjak Iločana i njihovih gostiju na biciklima se uputilo put iločkih vinograda da bi potom u vinogradima Vukovo započela "Pudarina", manifestacija proistekla iz prastarog običaja pri kojem se puk iločkoga kraja pred berbu grožđa okupljao u vinogradima radi čuvanja uroda.

Uz vatru, vinogradarske kobasice i slaninu, rashlađeno vino i pjesmu, program je upotpunio iločki KUD "Julije Benešić".

U Starim podrumima u Iloku program ovogodišnje Iločke berbe grožđa večeras se nastavlja manifestacijom "Noć vina" koju po prvi puta organiziraju Iločki podrumi i Turistička zajednica grada Iloka, a u sklopu koje će se moći degustirati sedam sorti vina Iločkih podruma i proveseliti uz glazbu tamburaša.

Po riječima direktora Turističke zajednice Iloka Ivice Miličevića, posljednjih godina i lokalna samouprava i privatni poduzetnici ulažu znatna sredstva u razvoj iločkih turističkih potencijala, što se manifestira stalnim rastom broja turista u najistočnijem hrvatskom gradu.

U prvih sedam mjeseci ove godine zabilježili smo 30 posto više dolazaka i noćenja nego u istome razdoblju prošle godine, naglasio je Miličević.

Pokrovitelji 44. Iločke berbe grožđa su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Vukovarsko-srijemska županija, grad Ilok i TZ Ilok. (Hina)



Pisane vijesti