Prvi rođendan Muzeja vučedolske kulture

Slika /arhiva/Vucedol_Muzej_L.jpg
Uz arheološko nalazište na lokalitetu Vučedol, na kojem arheolozi još od 1897. godine istražuju kulturu skupina indoeuropskih naroda koje su taj lokalitet naseljavale u razdoblju između 3500. i 2500. godine prije Krista, na današnji dan prošle godine svečano je otvoren Muzej vučedolske kulture.
 
Stalni postav obuhvaća oko 1200 četvornih metara muzejskog prostora, u 19 prostorija, gdje su prikazani brojni arheološki nalazi te dan prikaz rekonstrukcije vučedolske kulture kojoj se pripisuje začetak kultura današnjih europskih naroda.
 
 
Muzej vučedolske kulture osnovan je Uredbom Vlade Republike Hrvatske 21. veljače 2013. godine kao nacionalni muzej. Rezultat je to dugogodišnjeg nastojanja da se Vučedol zbog svojega značaja svrsta u prvi red arheoloških parkova i upiše u arheološku kartu ovoga dijela Europe. 
 
Muzej vučedolske kulture dio je velikog projekta "Ilok – Vukovar – Vučedol", koji je financiran zajmom Razvojne banke Vijeća Europe u vrijednosti od gotovo 170 milijuna kuna, dok je na planiranih 57 milijuna kuna učešća Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture osiguralo dodatnih 156 milijuna. Projekt je obuhvatio obnovu iločkog dvorca Odescalchi, plato tvrđave i zidine, kompleks franjevačkog samostana, Žitnicu te parkovne površine u povijesnoj jezgri u Iloku. Obnovljena je i barokna jezgra Grada Vukovara i kompleks dvorca Eltz u kojem se nalazi Gradski muzej Vukovar sa stalnim postavom, koji je otvoren otvoren u siječnju prošle godine.
 
Autori idejne koncepcije Muzeja Vučedolske kulture su Aleksandar Durman i Ružica Marić, arhitektonsko rješenja načinila je Radionica arhitekture Zagreb, dok je autorica likovnog postava Vanja Ilić. Autori stalnog postava su prof. dr. sc. Aleksandar Durman i Mirela Hutinec, dipl. arheolog.
 
Muzej vučedolske kulture podloga je najavljenoga projekta Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kojim se na Vučedolu počinje ostvarivati arheološki park.


Najave