Prvi rođendan "Europske Amazone"

Slika /arhiva/kop-rit-mtopic-8107.jpg

U Parku prirode Kopački rit proslavljen je danas prvi rođendan "Europske Amazone" - UNESCO-va rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav te Međunarodni dan Dunava.

"UNESCO je prije godinu dana proglasio rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav na području Hrvatske i Mađarske, a razmatraju se i područja u Austriji, Sloveniji i Srbiji koja će se tome priključiti. Bit će to prvi rezervat biosfere u svijetu koji se proteže kroz pet država," rekao je za Hinu Jasmin Sadiković, predsjednik Udruge za zaštitu prirode i okoliša "Zeleni Osijek", koja je sa Savezom poduzetnika Mađara Hrvatske organizator proslave u Eko-centru Zlatna Greda.

Sadiković je naglasio kako će udruge nastojati lokalnim zajednicama približiti prednosti i vrijednosti tog rezervata biosfere i njegova održivog korištenja te suživota čovjeka i prirode. "Razvoj ekoturizma, ekološke poljoprivrede i malog zanatstva su preporučne djelatnosti koje neće ugroziti prirodne resurse tog područja", rekao je.

Predsjednik Saveza poduzetnika Mađara Hrvatske Balint Juhas najavio je prvi međunarodni eko put "Greenways" koji će se protezati između Pečuha i Osijeka kroz, kako je rekao, naljepšu stranu - Kopački rit. Riječ je o dijelu europskog IPA projekta "Gold green" u sklopu kojeg će do 2014. biti izgrađena i dva eko centra: u Zmajevcu u Hrvatskoj i Bakonyi u Mađarskoj.

U sklopu proslave za posjetitelje je priređen bogat program, od projekcije filmova "Srednje Podunavlje" i "Lost village", radionica riječnog svijeta i recikriranja papira, do vožnje Kopačkim ritom biciklima, kanunima i brodom. (Hina)



Pisane vijesti