Prvi puta u Hrvatskoj ostvareno više od 70 milijuna noćenja

Slika /arhiva/w-130111-mint-009.jpg

Ministar turizma Veljko Ostojić na današnjoj je konferenciji za novinare izvijestio o rekordnim rezultatima turističkog prometa, ostvarenog u 2012. godini, te najavio najvažnije aktivnosti i planove Ministarstva turizma za turističku 2013. godinu. Od siječnja do prosinca 2012. godine u Hrvatskoj je ostvareno 70,3 milijuna noćenja i 12,3 milijuna dolazaka, što u odnosu na 2011. godinu predstavlja rast od 4,24 milijuna noćenja (+6,4 posto) i gotovo 600 tisuća dolazaka (+5,13 posto), pokazuju prvi podaci sustava turističkih zajednica. Uz rast turističkog prometa na razini cijele godine, u periodu pred i posezone zabilježeno je čak 1,76 milijuna noćenja više nego u istom razdoblju 2011. godine. Iako će nastavak globalne gospodarske krize utjecati na turistička kretanja u svijetu, ministar Ostojić optimističan je kada je riječ o turističkoj 2013. godini. „Očekujem da će Hrvatska u ovoj izazovnoj turističkoj godini ponoviti fizičke pokazatelje turističkog prometa iz 2012. godine, koji su nas uvrstili na sam vrh mediteranskih zemalja, te ostvariti povećanje prihoda od dva do tri posto“, rekao je ministar. Dodao je kako će ovu godinu, prije svega, obilježiti diferencirana stopa PDV-a od 10 posto za turizam, ulazak Hrvatske u Europsku uniju, povećanje investicija u turizmu te usvajanje Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine.

Ministar turizma Veljko Ostojić na današnjoj je konferenciji za novinare izvijestio o rekordnim rezultatima turističkog prometa, ostvarenog u 2012. godini, te najavio najvažnije aktivnosti i planove Ministarstva turizma za turističku 2013. godinu. Od siječnja do prosinca 2012. godine u Hrvatskoj je ostvareno 70,3 milijuna noćenja i 12,3 milijuna dolazaka, što u odnosu na 2011. godinu predstavlja rast od 4,24 milijuna noćenja (+6,4 posto) i gotovo 600 tisuća dolazaka (+5,13 posto), pokazuju prvi podaci sustava turističkih zajednica. Uz rast turističkog prometa na razini cijele godine, u periodu pred i posezone zabilježeno je čak 1,76 milijuna noćenja više nego u istom razdoblju 2011. godine.

Sve jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili su u 2012. godini bolje rezultate nego 2011., s time da je i ukupan broj noćenja svih kontinentalnih županija bio 4 posto veći. Trećina turističkog prometa ostvarena je u Istri, u kojoj je zabilježeno 21,9 milijuna noćenja (+6,5 posto) i 3,16 milijuna dolazaka (+5 posto). Prema udjelu u ukupnom turističkom prometu slijedi Kvarner s 12,2 milijuna noćenja (+3 posto) i 2,2 milijuna dolazaka (+1 posto), Splitsko-dalmatinska županija s 11,8 milijuna noćenja (+6,5 posto) i 1,9 milijuna dolazaka (+5 posto) i Zadarska županija s 9,2 milijuna noćenja (+8 posto) i 1,2 milijuna dolazaka (+7 posto). Najveći rast turističkog prometa zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u kojoj je ostvareno 11 posto više noćenja i 9 posto više dolazaka.

Porast broja noćenja zabilježili su turisti iz gotovo svih važnih emitivnih tržišta, pa su tako turisti Njemačke ostvarili 14,9 milijuna noćenja (+13 posto), Slovenije 7,4 milijuna noćenja (+0,4 posto), Austrije 5,6 milijuna noćenja (+6 posto), Češke 4,8 milijuna noćenja (+5 posto), Italije 4,7 milijuna noćenja (-6,5 posto), Poljske 3,6 milijuna noćenja (+11 posto), Nizozemske 2,6 milijuna noćenja (+15 posto), Slovačke 2,4 milijuna noćenja (+5 posto), Mađarske 1,8 milijuna noćenja (-4 posto) i Rusije 1,7 milijuna noćenja (+11 posto). Značajan porast noćenja u odnosu na 2011. godinu ostvarili su i turisti iz dalekih tržišta poput Koreje (+71 posto), Kine (+60 posto), Indije (+59 posto), Novog Zelanda (+33 posto), ali isto tako i iz Velike Britanije (+23 posto) te iz skandinavskih zemalja.

Iako će nastavak globalne gospodarske krize utjecati na turistička kretanja u svijetu, ministar Ostojić optimističan je kada je riječ o turističkoj 2013. godini. „Očekujem da će Hrvatska u ovoj izazovnoj turističkoj godini ponoviti fizičke pokazatelje turističkog prometa iz 2012. godine, koji su nas uvrstili na sam vrh mediteranskih zemalja, te ostvariti povećanje prihoda od dva do tri posto“, rekao je ministar. Dodao je kako će ovu godinu, prije svega, obilježiti diferencirana stopa PDV-a od 10 posto za turizam, ulazak Hrvatske u Europsku uniju, povećanje investicija u turizmu te usvajanje Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine.

Govoreći o planovima Ministarstva turizma za 2013. godinu, ministar je istaknuo  intenzivan rad na povećanju broja turističkih dolazaka u pred i posezoni te oko podizanja atraktivnosti i turističkog prometa u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma i dalje će ostati u fokusu interesa Ministarstva, a cilj će se nastojati ostvariti kroz tri skupine mjera: izmjenu zakonske regulative, turističko poslovno okruženje i infrastrukturu te komunikaciju s tržištem. Ministar je podsjetio na diferenciranu stopu PDV-a od 10 posto za turizam, čija je primjena krenula s početkom ove godine, a efekti koje očekuje od ove mjere su veća konkurentnost sektora i zapošljavanje te snižavanje cijena.

Osvrnuo se i na Strategiju razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, koja je trenutno na očitovanju kod ministarstava, a koja bi kroz desetak dana trebala biti upućena u službenu proceduru u Vladu RH. Riječ je o ključnom dokumentu koji će definirati budućnost hrvatskog turizma, dati nove ideje i smjernice turističkog razvitka naše zemlje, kao i načine na koje je to moguće ostvariti. Osim što će biti važna za javni i privatni turistički sektor Strategija će, kaže ministar, biti važan dokument i za sve hrvatske građane budući da o turizmu svi ovisimo na izravan ili neizravan način.

Kada je riječ o izmjeni zakonske regulative, ministar je naglasio intenzivan rad oko Zakona o pružanju usluga u turizmu i Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, koji će biti preduvjet za važnija ulaganja u kamping segment. Radi se i na izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji bi trebao regulaciju radnog vremena ugostiteljskih objekata u potpunosti prepustiti lokalnoj samoupravi. Ove će se godine intenzivno pripremati i izmjene i dopune Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, koje bi trebale stupiti na snagu s početkom 2014. godine. Na kraju se osvrnuo i na Zakon o strateškim investicijskim projektima RH koji će, između ostalog, omogućiti i bržu realizaciju investicija u turizmu.

I ove je godine, u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), nastavljeno kreditiranje turističkih projekata i to do 30. lipnja ove godine s kamatnim stopama od 2, 3 i 5 posto. U završnoj su fazi i dogovori oko nove kreditne linije, posebno za male i srednje poduzetnike, s Ministarstvom poduzetništva i obrta, HBOR-om i Hrvatskom agencijom za poticanje malog poduzetništva (HAMAG).

Privatizacija 13 trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu do kraja ove godine te početak realizacije brownfield i greenfield projekata također su ciljevi Ministarstva za ovu godinu, rekao je ministar. Spomenuo je i novi projekt „Tisuću bazena za Hrvatsku“, koji će se provoditi u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, a koji će biti usmjeren na produženje turističke sezone budući da objekti s bazenom rade do osam tjedana duže od ostalih, rekao je ministar.

Aktivniji angažman Ministarstva turizma bit će i oko korištenja sredstava iz fondova Europske unije, a za pripremu dokumentacije u te svrhe Ministarstvo raspolaže s fondom od četiri milijuna kuna. Ulazak u EU Hrvatskoj će omogućiti dodatnu medijsku pažnju i tu priliku svakako trebamo dobro iskoristiti, poručio je ministar.



Pisane vijesti