Prvi podaci DZS-a potvrdili pad turističkih dolazaka i noćenja u svibnju

Slika /arhiva/dzs-crostat-l.jpg

U hrvatskim komercijalnim smještajnim objektima u svibnju je boravilo 0,2 posto više turista nego u istom mjesecu prošle godine, ali su ostvarili čak 13,1 posto manje noćenja.

Pokazuju to prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS) o turističkom prometu u komercijalnim smještajnim objektima, čime se na određen način 'potvrđuju' i prethodno objavljeni prvi podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koji su također pokazali pad fizičkog turističkog prometa u svibnju.

Slično kao i podaci HTZ-a, tako i prvi rezultati DZS-a pokazuju da je u svibnju u Hrvatskoj bilo manje stranih turista i njihovih noćenja nego u istom lanjskom mjesecu, kao i da je domaćih turista bilo više.

Stranih je turista u komercijalne smještajne objekte u svibnju, po podacima DZS-a, došlo 1,2 posto manje, a njihovih noćenja bilo je 15,7 posto manje.

Domaćih turista je u te objekte došlo gotovo 9 posto više nego u prošlogodišnjem svibnju, a veći porast, od 10,7 posto, ostvarili su u noćenjima.

Unatoč smanjenom broju dolazaka i noćenja u svibnju strani turisti ipak ostvaruju glavninu prometa, a najveći udjel u strukturi stranih noćenja u svibnju od 22,7 posto imali su tradicionalno Nijemci.

S udjelom od 12,5 posto slijede ih Austrijanci te Slovenci s 10,4 posto, dok su turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva na četvrtom mjestu s udjelom u stranim noćenjima od 7,1 posto.

Udjel od 6 posto u noćenjima imaju Francuzi, dok su blizu Talijani s udjelom od skoro 5 posto te Nizozemci sa 4,5 posto.

(Hina)



Pisane vijesti