Prvi nacionalni Dan kulturnog turizma

Slika /arhiva/rijeka-ri.jpg

Prema procjeni Svjetske turističke organizacije 37 posto svih turističkih putovanja uključuje neki oblik kulturnog turizma, a predviđa se da će potražnja za takvim sadržajima rasti 15 posto godišnje do 2020., kazao je danas na početku prvog nacionalnog Dana kulturnog turizma direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić.

Prvi nacionalni Dan kulturnog turizma organizirali su HTZ i njezin Ured za kulturni turizam te Turistička zajednica Primorsko-goranske županije, a središnji je događaj stručni skup "Sinergija kulture i turizma".

Kulturni turizam podrazumjeva turistička putovanja motivirana interesom za povijest, umjetnost, nasljeđe ili stil života lokaliteta, regije, grupe ili institucije.

Bulić je istaknuo kako sve više raste zanimanje za kulturni turizam, da taj vid turizma treba razvijati, jer obogaćuje turistički proizvod, povećava potrošnju, produljuje sezonu, jamči održivost, privlači turiste veće platežne moći, otvara nova radna mjesta.

HTZ, naglasio je, u 2007. sufinancira 64 programa za razvoj proizvoda kulturnog turizma, od ukupno 255 prijavljenih, odobrene su i dodatne potpore, a neki projekti financiraju iz fondova EU ili putem više ministarstava.

Na konferenciji za novinare uoči skupa o kulturnom turizmu, državni tajnik u Ministarstvu kulture Jadran Antolović je na upit novinara hoće li grčki kip Apoksiomena, koji je pronađen nedaleko Lošinja, a restauriran je u Zagrebu, biti vraćen na Lošinj, odgovorio da se odluka očekuje te da o Apoksiomenu treba skrbiti na najbolji način. (Hina) 



Pisane vijesti