Prva međunarodna konferencija o biciklističkom prometu i cikloturizmu

Slika /arhiva/bd_100713-bd-dva.jpg

Prva međunarodna konferencija o biciklističkom prometu i cikloturizmu u Hrvatskoj čiji je cilj razmjena znanja o biciklističkom prometu i cikloturizmu te povezivanje regije i ostvarivanje kvalitetne stručne suradnje sa zemljama u regiji kroz razmjenu pozitivnih iskustava, održat će se u Zagrebu od 25. do 27. travnja. Cilj konferencije je, između ostalog promovirati bicikl u dvije najčešće funkcije - kao prijevozno sredstvo i za provođenje slobodnog vremena.

Prvu međunarodnu konferenciju o biciklističkom prometu i cikloturizmu u Republici Hrvatskoj organiziraju udruga Moj bicikl i Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske.
Pokrovitelj konferencije je Grad Zagreb, a partneri konferencije su Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH, Ministarstvo turizma RH i ECF ( Europska federacija biciklističkih udruga).

Stručni dio prve međunarodne konferencije održat će se u dvorani Tribine grada Zagreba, a radni dio konferencije koncipiran je u dva dana tako da je prvog dana tema biciklistički promet, a drugog dana cikloturizam. Zadnji dan konferencije, 27. travnja, namijenjen je sudionicima i svim građanima s biciklističkim događanjima na Trgu bana Josipa Jelačića.

Tako će se na zadnji dan održati Orange Ride Bike - građani će, između ostalog moći isprobati najrazličitije modele bicikala, moći će dati serviserima svoje bicikle da uspostave dijagnozu i otklone kvarove, a održat će se i natjecanje u mijenjanju gume. Točno u podne na zvuk gričkog topa krenut će vožnja biciklima zagrebačkim ulicama s ciljem promocije tolerancije u prometu.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, stručni predavači na konferenciji uvodit će u teme ključne za razvijanje biciklističkog prometa, a radionice će omogućiti znanja i iskustva. Ciljani sudionici konferenciji su kreatori prometne politike i turističkog razvoja - urbanisti, arhitekti, djelatnici turističkih zajednica i agencija itd. Bandić je najavio je da će u susret ulaska Hrvatske u EU, u Zagrebu do 1. srpnja svi prometni redari svoj posao raditi na električnim skuterima te da će na deset lokacija građani prvi put moći unajmiti bicikle. Napomenuo je da tri godine razmišlja i o biciklističkoj karavani Zagreb-Split te smatra kako bi to bilo dobro da se ostvari.

Predsjednica udruge Moj bicikl Darinka Jug pozvala je građane da se odazovu konferenciji i zajedničkom druženju i izvedu svoje bicikle van. Smatra da je konferencija poticaj za one koji se nisu još odlučili za bicikl.

Veleposlanica Kraljevine Nizozemske Stella Ronner Grubačić istaknula je kako je u Nizozemskoj vožnja bicikla nije samo način života već i dio kulture.

"Želimo ovakav način gledanja na bicikle uvesti u Hrvatsku", istaknula je. Ovom konferencijom, rekla je, žele pozvati nizozemske stručnjake koji bi svojim iskustvom pridonijeli uređivanju prometa u gradovima i pokazali kako uspješno integrirati povećani broj bicikala u promet. (Hina)



Pisane vijesti