Prva godišnja konferencija CROSTO opservatorija "Mjerenje održivosti turizma u praksi"

Konferencija će se održati 29. studenoga 2018. godine, u 10 sati, u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, Zagreb u organizaciji Instituta za turizam i Ministarstva turizma Republike Hrvatske, a pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske. Naglasak konferencije je na uspostavi procesa mjerenja i praćenja održivosti turizma, kao i na povezivanju s međunarodnim praksama. Na svečanosti otvaranja, okupljenima će se obratiti državni tajnik Frano Matušić ispred Ministarstva turizma, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer te ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić.

Konferencija CROSTO opservatorija „Mjerenje održivosti turizma u praksi“ okupit će više od 120 domaćih i međunarodnih stručnjaka iz više od dvadeset zemalja svijeta.

Osim domaćih stručnjaka iz područja održivosti (Ministarstvo turizma, Institut za turizam, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH, Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja), na konferenciji će izlaganja imati i međunarodni stručnjaci iz Svjetske turističke organizacije, Europske komisije, Sveučilišta u Ljubljani te Sveučilišta Surrey. 


U nastojanju da se Hrvatska etablira i nametne kao održiva turistička destinacija, pri čemu održivost počiva na jasno utvrđenim i mjerljivim pokazateljima, 2016. godine osnovan je Hrvatski opservatorij održivog razvoja turizma - CROSTO (CROatian Sustainable Tourism Observatory), od strane Instituta za turizam u suradnji s Ministarstvom turizma Republike Hrvatske te trenutno predstavlja jedan od dvadesetak takvih opservatorija u svijetu koji djeluju kao članovi međunarodne mreže INSTO (International Network of Sustainable Tourism Observatories) pod okriljem Svjetske turističke organizacije (The World Tourism Organization - UNWTO).

Najave