Prva edukacija o programima prekogranične i transnacionalne suradnje za turističke projekte

Slika /arhiva/050516_edukacija_OS1.jpg

Ministarstvo turizma i Glavni ured Hrvatske turističke zajednice održali su, 3. svibnja u Osijeku, prvu u nizu edukacija s temom 'Hrvatski turizam kroz programe europske teritorijalne suradnje u financijskoj perspektivi 2014.-2020.: 'Programi prekogranične i transnacionalne suradnje za turističke projekte'. Edukaciji su se odazvali djelatnici svih razina sustava turističkih zajednica i njihovi potencijalni projektni partneri iz javnog i privatnog sektora iz četiri slavonske županije, a skup je pozdravnim govorom otvorila pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal.

Ministarstvo turizma i Glavni ured Hrvatske turističke zajednice održali su, 3. svibnja u Osijeku, prvu u nizu edukacija s temom 'Hrvatski turizam kroz programe europske teritorijalne suradnje u financijskoj perspektivi 2014.-2020.: 'Programi prekogranične i transnacionalne suradnje za turističke projekte'.

Edukaciji su se odazvali djelatnici svih razina sustava turističkih zajednica i njihovi potencijalni projektni partneri iz javnog i privatnog sektora iz četiri slavonske županije, a skup je pozdravnim govorom otvorila pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal.

Program prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska 2014.-2020. predstavila je Antonija Bedeniković, programska i komunikacijska službenica u kontakt točki Osijek, prikazavši najvažnije projekte provedene u okviru prijašnje financijske perspektive i koji su znatno doprinijeli turističkom i gospodarskom razvoju destinacija u Slavoniji.

Specijalistica u Agenciji za regionalni razvoj, Ivana Pogačić detaljno je objasnila INTERREG IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. i INTERREG IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. te navela ogledne primjere uspješno provedenih projekata.

U nastavku su predstavljeni i primjeri dobre prakse, poput projekta Wine Tour, o kojem je govorio   direktor TZ Osječko-baranjske županije Antonio Sobol, dok je voditeljica Odjela za razvoj poduzetništva Razvojne agencije Vukovar Dušanka Mišćević predstavila projekt Centar za promatranje ptica čiji je nositelj bila općina Nijemci, a projektni partner općinska Turistička zajednica na čelu s direktorom Martinom Božanovićem.

Programe transnacionalne suradnje 2014.-2020. i to Adrion, Dunav, Središnja Europa i Mediteran, predstavila je viša stručna savjetnica u Službi za međunarodnu teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Krunčica Rakić. 

Na ovaj su način sudionici edukacije dobili relevantne informacije o programima prekogranične i transnacionalne suradnje u financijskom razdoblju 2014.-2020. te posebno o načinima poboljšavanja aktivnosti vezanih za prijavu projekata. Sudionici edukacije zaključili su da predstavljeni programi pružaju odlične mogućnosti za jačanje turizma i poticanje konkurentnosti, osobito u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Edukacije o Programima prekogranične i transnacionalne suradnje nastavljaju se tijekom svibnja u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu i Rijeci.



Pisane vijesti