Prošle godine čak 12,6 posto više novozaposlenih u turizmu

Slika /arhiva/garancija_mladi_1.JPG

Prošle je godine u turističkim zanimanjima zabilježeno 40.514 novozaposlenih osoba, što na godišnjoj razini predstavlja rast od 12,6 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Udio novozaposlenih u turističkim djelatnostima, u ukupnom broju novozaposlenih iznosio je 2014. godine 19,9 posto, izvijestili su danas na konferenciji za novinare ministar turizma Darko Lorencin i ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić. Najtraženija zanimanja u turističkoj djelatnosti prošle godine bili su konobari, kuhari i sobarice, pri čemu je zabilježeno 5830 novozaposlenih konobara (+10,8 %), 4832 kuhara (+15,4 %) i 1921 sobarica (+4,3 %). „Dvoznamenkasti rast broja novozaposlenih u turizmu u skladu je s odličnim godišnjim rezultatima turističkog prometa u 2014. godini. Također, rast potražnje za turističkim djelatnicima odraz je aktivnosti i mjera koje poduzima javni i privatni sektor s ciljem jačanja kvalitete ponude i usluge u odredištima. Hrvatska je svake godine u turističkom smislu sve jača i konkurentnija destinacija i izuzetno mi je drago da se u cijelom tom procesu velika važnost pridaje upravo turističkim djelatnicima jer je ljudski faktor vrlo važna karika za uspjeh u turizmu“, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.

Prošle je godine u turističkim zanimanjima zabilježeno 40.514 novozaposlenih osoba, što na godišnjoj razini predstavlja rast od 12,6 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Udio novozaposlenih u turističkim djelatnostima, u ukupnom broju novozaposlenih iznosio je 2014. godine 19,9 posto, izvijestili su danas na konferenciji za novinare ministar turizma Darko Lorencin i ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić. Najtraženija zanimanja u turističkoj djelatnosti prošle godine bili su konobari, kuhari i sobarice, pri čemu je zabilježeno 5830 novozaposlenih konobara (+10,8 %), 4832 kuhara (+15,4 %) i 1921 sobarica (+4,3 %).

„Dvoznamenkasti rast broja novozaposlenih u turizmu u skladu je s odličnim godišnjim rezultatima turističkog prometa u 2014. godini. Također, rast potražnje za turističkim djelatnicima odraz je aktivnosti i mjera koje poduzima javni i privatni sektor s ciljem jačanja kvalitete ponude i usluge u odredištima. Hrvatska je svake godine u turističkom smislu sve jača i konkurentnija destinacija i izuzetno mi je drago da se u cijelom tom procesu velika važnost pridaje upravo turističkim djelatnicima jer je ljudski faktor vrlo važna karika za uspjeh u turizmu“, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.

Od ukupnog broja novozaposlenih u turizmu čak je 18 tisuća u dobi od 15 do 29 godina, a kroz mjeru Stalni sezonac, koju provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uključena je 991 osoba, od čega 309 mladih.

Ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić naglasio je kako je u  posljednje tri godine stopa nezaposlenih za mlade smanjena za 20 posto, a 50 posto novozaposlenih mlađi su od 30 godina. Ministar Mrsić istaknuo je i da je u 2015. godini osigurano milijardu i stotinu milijuna kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja. Fiskalna olakšica prilikom zapošljavanja mladih (oslobođenje od uplate doprinosa na plaću) najnovija je mjera koja se provodi od 1. siječnja 2015. te je pomoću nje u prva dva mjeseca ove godine zaposleno na neodređeno 6100 mladih.

U prva dva mjeseca ove godine u odnosu na prošlu godinu broj prijava potreba za radnicima raste za 17,7 posto ukupno, odnosno 21,5 posto na sezonskim poslovima, a broj traženih radnika povećava se ukupno za 17 posto, od toga na sezonskim poslovima 11,9 posto. Ukoliko se ovaj trend nastavi, ove će godine ponovo za više od 10 posto porasti broj novozaposlenih osoba u turizmu.

Ministri napominju kako je ovo dokaz da je turizam djelatnost na koju gospodarska kriza najmanje djeluje, s obzirom da se broj stalno zaposlenih u turizmu stalno kreće oko 100 tisuća godišnje.



Pisane vijesti