PROSLAVA HRVATSKOG PRIDRUŽIVANJA EUROPSKOJ UNIJI

Slika /arhiva/HR-EU-web-H-291x191.jpg

INFORMACIJA ZA MEDIJE

Republika Hrvatska će 1. srpnja 2013. godine postati 28. članicom Europske unije. Za Hrvatsku i njezine građane to je povijesni trenutak i prigoda obilježavanja ispunjenja dugogodišnje težnje članstvu u obitelji europskih demokracija. Hrvatsko članstvo predstavlja i uspjeh politike proširenja Europske unije.

Središnja proslava hrvatskog članstva u Europskoj uniji održat će se 30. lipnja 2013. godine, u poslijepodnevnim i večernjim satima, u Zagrebu. Okupit će političke lidere iz zemalja članica Europske unije, zemalja regije Jugoistočne Europe, čelnike europskih institucija te hrvatske uglednike.

PROGRAM s napomenama za medije:

Nedjelja, 30. lipnja 2013.

  • 10.00 h
    Polaganje vijenaca (Mirogoj) - izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske položit će vijence u čast svim poginulim braniteljima iz Domovinskog rata - nema režima akreditiranja za novinare, detaljne informacije naknadno
  • OKVIRNO od 11.00 do 18.30h
    Dolasci stranih delegacija u Zagreb (Zračna luka Pleso) - pristup će imati samo akreditirani novinari, fotoreporteri i snimatelji
  • 18.30h
    Dolasci ministara vanjskih poslova u Banske dvore (Trg sv. Marka) - snimanje i fotografiranje će biti omogućeno samo akreditiranim novinarima, fotoreporterima i snimateljima - polazak na Trg sv. Marka bit će organiziran iz Press centra (svi novinari, fotoreporteri i snimatelji moraju proći pregled: dolazak u Press centar radi pregleda najkasnije do 17.00h)
  • 19.00 h
    Dolasci šefova izaslanstava u Banske dvore (Trg sv. Marka) - snimanje i fotografiranje će biti omogućeno samo akreditiranim novinarima, fotoreporterima i snimateljima - polazak na Trg sv. Marka bit će organiziran iz Press centra (svi novinari, fotoreporteri i snimatelji moraju proći pregled: dolazak u Press centar radi pregleda najkasnije do 17.00h)
  • 19.40 h
    Okupljanje u atriju Banskih dvora - u Banskim dvorima samo službeni fotografi i snimatelj HTV-a; fotografije će biti moguće preuzeti putem Službe za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske, a live snimku od HRT-a bez naknade - kontakt: sasa.dedic@hrt.hr; tel: 099 6347 468
  • 20.00 h
    Zajednička fotografija uzvanika (Trg sv. Marka) - samo akreditirani fotoreporteri i snimatelji imat će pristup lokaciji
  • 20.15 h
    Kretanje šefova izaslanstava prema lokaciji za službenu večeru (Ćirilometodska, Katarinski trg) - samo službeni fotografi i kamera HTV-a (fotografije će biti moguće preuzeti putem Službe za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske)
  • do 19.15
    pozicije izravna TV javljanja i fotografiranje prilikom ulaska uzvanika na svečani domjenak i svečanu večeru (Jezuitski trg) - moguć dolazak samo medijima koji su akreditirani za Trg sv. Marka
  • 20.30 h
    Službena večera za uzvanike (Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4) - samo službenim fotografima i snimatelju HTV-a omogućeno snimanje i fotografiranje svečane zdravice (cca 20.35); fotografije će biti moguće preuzeti putem Službe za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske, a snimku od HTV-a (bez naknade)
  • 20.30 h
    Početak programa na Trgu bana Jelačića (za građane)
  • 22.45 h
    Dolazak uzvanika na Trg bana Jelačića
  • 23.00 h
    Središnji dio svečanosti (Trg bana Jelačića); detaljni program središnjeg dijela svečanosti nalazit će se u materijalima za medije - samo akreditirani fotoreporteri i snimatelji imat će pristup lokaciji u neposrednoj blizini tribine za uzvanike i pozornice za govornike (označen prostor). Snimka prijenosa se preuzima od HRT-a.

    Tijekom središnje svečanosti predviđeni govornici su:

    Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović
    Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso
    Zamjenik predsjednika Vlade Republike Irske Eamon Gilmore
    Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė
    Predsjednik Europskog Vijeća Herman Van Rompuy
    Predsjednik Europskom parlamenta Martin Schulz
    Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović
  • okvirno 00.30 h
    Završetak središnjeg dijela programa, nastavak programa
  • okvirno 03.00 h
    predviđeni završetak događanja na Trgu bana Jelačića

Napomena za portale: bit će omogućen streaming središnjeg dijela proslave, detaljne informacije naknadno.

GRANIČNI PRIJELAZ BAJAKOVO:

00:00 - otkrivanje table EU na ulasku u RH - prigodna svečanost Granične policije - akreditiranje kod MUP-a, www.mup.hr, e- mail: pitanja@mup.hr, do 21. lipnja 2013.

GRANIČNI PRIJELAZ BREGANA:

00:00 - skidanje table Carina - prigodna svečanost Ministarstva financija i Carinske uprave - akreditiranje kod Ministarstva financija, www.mfin.hr, e- mail: glasnogovornica@mfin.hr, do 21. lipnja 2013.

PRESS CENTAR

Press Centar, sa svom potrebnom tehničkom opremom, bit će smješten u Hotelu Dubrovnik (ulaz iz ulice Ljudevita Gaja 1).

Za strane novinare osiguran je simultani prijevod na četiri jezika (engleski, njemački, francuski, talijanski).

Novinari će u Press centru moći pratiti sva zbivanja u internom prijenosu (Zračna luka, Trg sv. Marka, zdravica na svečanoj večeri, središnji dio proslave na Trgu bana Jelačića). Također, u Press centru i na web stranici za novinare, bit će dostupni svi potrebni materijali, uključujući govore na središnjoj proslavi.

U Press centru će se preuzimati i besplatan „pool“ signal. Više informacija ovdje

Ulazak u Press Centar će biti moguć isključivo za akreditirane novinare, producente, fotoreportere, snimatelje i tehničare.

Kontakt osoba:

Dubravka Belas, tel: 01 6303 231; GSM: 098 237 668
e-mail: dubravka.belas@vlada.hr

Napomena: O svim ostalim važnim informacijama vezanim uz praćenje ovog događaja, obavijestit ćemo vas putem e-maila i web stanice www.vlada.hr



Najave