Promocija hrvatskog turizma na sajmu FITUR u Madridu

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) do kraja ovog tjedna predstavlja nacionalnu turističku ponudu na jednom od najvećih turističkih sajmova u Španjolskoj, FITUR u Madridu, koji je važan i za ibero-američka tržišta, izvijestili su iz Glavnog ureda HTZ-a.

Uz HTZ na hrvatskom štandu se predstavlja i nekoliko hrvatskih turističkih tvrtki i zajednica, među kojima Zagreba i Dubrovnika, kao i Klaster središnje Hrvatske, a svi oni na FITURU traže poslovne prilike na španjolskom, ali i na portuglaskom te tržištima južne Amerike.

Sajam FITUR okuplja oko 10 tisuća izlagača iz oko 170 zemalja svijeta, posjeti ga oko 200 tisuća posjetitelja, od kojih su oko polovica poslovni ljudi, a njegovu važnost u svjetskom turizmu potvrđuje i nekoliko tisuća akreditiranih novinara iz cijelog svijeta.

Iako je prošle godine iz Španjolske zabilježan pad turističkih dolazaka i noćenja, što je dijelom posljedica pada kupovne moći Španjolaca, ipak je to tržište jedno od novijih za hrvatski turizam i zadnjih mu se godina posvećuje veća pažnja.

Po podacima HTZ-a, prošle je godine Hrvatsku posjetilo oko 160 tisuća turista ostvarivši oko 337 tisuća noćenja, što je bilo 6,4 odnosno 7,7 posto manje nego u 2012., dok je iz Portugala, kojeg također 'pokriva' predstavništvo HTZ-a iz Španjolske, stiglo gotovo 26 tisuća turista ili 7,3 posto više, a njihovih 66 tisuća noćenja porast je od 8,5 posto.

Istovremeno, iz zemalja srednje i južne Amerike interes za Hrvatskom prošle je godine rastao dvoznamenkastim stopama.

Iz Glavnog ureda HTZ-a podsjećaju i na dobru vijest s početka FITUR-a, 22. siječnja, kada je na posebnoj svečanosti Svjetska turistička organizacija-UNWTO (koja također ima sjedište Madridu) hrvatskom projektu "3D Virtual Portal" dodijelila prestižnu prvu nagradu Ulysess u kategoriji inovacija u istraživanju i tehnologiji. Projekt su osmislili zagrebački DSP Studio i Momentum Studio, a predstavlja primjenu najsuvremenije tehnologije proširene stvarnosti ili AR u turizmu kroz svojevrsni virtualni vremeplov u Šibeniku na tri lokacije - Meštrovićev spomenik Juraju Dalmatincu, katedrala Sv. Jakova i UNESCO-va spomen ploča kulturne baštine. (Hina)



Pisane vijesti