Promocija duhovno-energetske staze „Putevima sv. Gaudencija“

Slika /arhiva/mlosinj-logotip.jpg

Pozivamo Vas na promociju duhovno-energetske staze „Putevima sv. Gaudencija“, 12. svibnja 2011. godine, s polaskom u 9 sati ispred crkvice Sv. Gaudencija u Osoru; na terasi planinarskog doma Osoršćica 3. Forum Lošinj - otok vitalnosti i zdravlja, radionica aromaterapije; ručak u planinarskom domu, povratak u Nerezine planiran u 16,30 sati.

Duhovno-energetska staza Osor – Osoršćica (Mali Tržić-Planinarski dom-Sv.Mikul) – Nerezine, dužine je 18 km i prijeđe se za oko 6 sati hoda.

Šetnica Sv. Gaudencija sastoji se od 14 točaka koje imaju svoju povijesnu, prirodno-energetsku i duhovnu priču. Osim vremenske i prostorne udaljenosti između točaka, fizičkog opisa točaka i staza te njihove prirodne, energetske vibracije, tu se nalaze i opisi duhovno-energetskih doživljaja koji stazi daju posebnu sadržajnu vrijednost. Posjetitelje se ujedno želi potaknuti na promišljanje o vlastitom životu, postupcima i odnosima, što uz fizičku aktivnost i relaksaciju u prirodi pruža mogućnost duhovne te emocionalne regeneracije.

Osorski biskup, sv. Gaudencije rodom je iz Tržića, malog mjesta na otoku Lošinju, nasuprot Osoru. Radi svojega svetog i revnog života, bio je prognan od oholih osorskih plemića, te se morao zakloniti u spilju, koja i danas postoji na vrhu Osoršćice, sa zapadne strane (spilja sv.Gaudencija ). Ovdje je boravio niz godina čineći pokoru, te je isprosio od Boga milost, da na otocima Cresu i Lošinju nema zmija otrovnica, ako se koja i donese, odmah bi uginula. Na ovom se putu suvremeni čovjek vraća k sebi i prirodi te u njoj promišlja svoj život, svoje postupke, odnose i odluke koje je donio. Na tom mu putu pomaže Sv. Gaudencije kao simbol vjere u sebe, bilje – prirodni čuvari našeg organizma, životinje (ptice, ovce....), – čovjekovi prijatelji i pomagači, zelenilo šume te plavetnilo mora i neba kao simbol otvorenosti čovjekove duše, beskraja njegova kreativnog potencijala.

ZANIMLJIVOSTI:

  • Osoršćica je planina koja se proteže 15 kilometara duž sjevernog dijela otoka Lošinja, od Osora do mjesta Ćunski.
  • Turistička povijest Osoršćice veže se uz austrougarskog prestolonasljednika Rudolfa Habsburga, ornitologa, ljubitelja prirode i avanturizma, koji je 28. ožujka 1887. posjetio Osor, te se uspeo na najviši vrh Osoršćice - Televrin (588 m).
  • Najveći doprinos poznavanju i otkrivanju bogatstva biljnog svijeta Osoršćice dao je domaći botaničar i prirodoslovac, profesor Ambroz Haračić, koji je čitav život posvetio proučavanju klime i vegetacije svog rodnog otoka klasificirajući čak 1018 otočkih biljnih vrsta, te sadnji borovih šuma.
  • Osoršćica zbog svoje biljne raznolikosti predstavlja pokazni botanički vrt u čijem se pitomom, ali i divljem, dijelu mogu razgledati gotovo sve biljne vrste otoka Lošinja kao i njegov bogat životinjski svijet.


Najave