Projekti TZ Vukovarsko-srijemske županije koji su obilježili turističku 2013. godinu

Slika /arhiva/14-vu-sri-zavicaj4.jpg

S ciljem jačanja turističke konkurentnosti Vukovarsko-srijemske županije te sukladno trendovima na turističkom tržištu, Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije je tijekom 2013. godine realizirala niz projekata, koje su predstavili na današnjoj konferenciji za novinare.

  • ZAVIČAJNICI

Projektom „Zavičajnici“ prikazuju se neke od osoba koje su rođene ili su živjele na području Vukovarsko–srijemske županije, a svojim su životom i radom ostavile traga u hrvatskoj, ali i svjetskoj baštini. Cilj projekta je prikazati osobe kao pojedince, ali i njihove poruke, koje su djelima za života provodili te ih približiti posjetiteljima. Svaki zavičajnik projektom je prikazan na isti način: likom u prirodnoj veličini, posterima s osnovnim informacijama te manjim, korisnim suvenirom – straničnikom na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Sve posjetitelje i zavičajnike povezuje jedna knjiga, knjiga poruka. Odluka o tome koje će se osobe prikazati ovom, prvom fazom projekta, donesena je u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama gradova. Projekt „Zavičajnici“ realiziran je u suradnji s Grafičkim fakultetom iz Zagreba, doc. dr. sc. Jesenkom Pibernik i prof. dr. sc. Majom Brozović. Dizajnerica grafičkih rješenja je Ivona Miloš, mag. graf. teh. Projekt je realiziran sredstvima potpore za turističke zajednice na turistički nerazvijenim područjima Hrvatske turističke zajednice. Projekt su omogućili i svi vlasnici objekata u kojima su smješteni i otvoreni za posjetitelje naši zavičajnici. Zahvaljujemo Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti iz Zagreba koja nam je ustupila materijale za realizaciju prikaza Lavoslava Ružičke.

IVAN KOZARAC, Vinkovci

Projektom posjetitelje upoznajemo s Ivanom Kozarcem u Vinkovcima, u prostoru kavane Aurelia, u jednoj od najljepših baroknih građevina grada na Bosutu. Ivana Kozarca prikazali smo kroz pjesmu „Milovo sam“, jednu od najljepših slavonskih ljubavnih pjesama koju je uglazbio Ivo Tijardović. Ivan Kozarac sjedi u kavani, uz svoju kavu, a njegove misli i želje kao riječi putuju prema Mariji Kozarac koja u svojoj ljepoti i izvornosti sjaji s drugog kraja. Pozivamo sve posjetitelje da upišu svoja razmišljanja o ljubavi i životu u knjigu poruka.

LAVOSLAV RUŽIČKA, Vukovar

Rođeni Vukovarac, prikazan je u svojoj rodnoj kući. Kemičar, nobelovac Ružička, u svome radnom odijelu, s porukama izvrsnosti, upornosti i dosljednosti u radu, dočekuje svoje posjetitelje. U knjizi poruka, upišite svoju formulu za uspjeh.

SV. IVAN KAPISTRAN I NIKOLA ILOČKI, Ilok

Ove velike povijesne osobe zajedništvom su postigle cilj koji je oblikovao povijest. Svetac, anđeo mira, Sv. Ivan Kapistran i knez Nikola Iločki povezani su zauvijek Ilokom gdje su obojica i sahranjeni. U samostanu sv. Ivana Kapistrana nalaze se i kao naši zavičajnici, a u knjigu poruka možete upisati svoje molitve sv. Ivanu Kapistranu.

  • QR KODOVI

Vukovarsko–srijemsku županiju posjećuje velik broj jednodnevnih posjetitelja, a neovisno o motivu dolaska, velik broj njih želi imati osnovnu informaciju o mjestu ili građevini koju tijekom svojeg posjeta vide. QR kodovi najbolji su način da, bez dodatnog traženja informacija i lutanja te bez nošenja papira posjetitelj sazna nešto o mjestu gdje se nalazi te njegovim znamenitostima. Table, izrađene od pleksiglasa, sadrže informaciju, naziv onoga o čemu QR kod govori, QR kod te logo TZ VSŽ. S obzirom da područje Vukovarsko–srijemske županije nije u cijelosti 'pokriveno' besplatnim internetom, a da je osnovna funkcija QR koda link na web stranicu, u kod smo pretvorili i kratki tekst, kako korisnik ne bi morao trošiti dodatni internet promet za odlazak na web stranicu, već kratku informaciju može imati već samim očitanjem QR koda. Popis od 42 lokacije usuglašen je s turističkim zajednicama gradova i općine.

  • KATASTAR TURISTIČKE SIGNALIZACIJE

Turističku (smeđu) signalizaciju sustav TZ-a postavlja kontinuirano od 2004. godine. Sustav TZ-a projektima označava samo turističke lokalitete prema Pravilniku o turističkoj i ostaloj signalizaciji na cestama. Kako bismo dobili potpuni uvid u sve oznake smeđe, crne i bijele signalizacije, TZ VSŽ je putem potpora turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima realizirala projekt izrade Katastra smeđe signalizacije. Katastrom je utvrđeno da turistička signalizacija nije ujednačeno postavljena u smislu toga što se označava smeđom, a što ostalom signalizacijom te je uočen problem s proizvoljnim korištenjem simbola čiji je izgled definiran Pravilnikom o turističkoj i ostaloj signalizaciji na cestama. Katastar smeđe signalizacije poslan je svim općinama i gradovima Vukovarsko–srijemske županije s preporukom da se prilikom postavljanja turističke signalizacije konzultira s TZ VSŽ, a s ciljem izjednačavanja kvalitete postavljanja turističke signalizacije na području cijele Županije. Katastar će se ažurirati novim informacijama i stanjima u prostoru.

  • WEB STRANICE NA ENGLESKOM, NJEMAČKOM I U MOBILNOJ VARIJANTI

TZ VSŽ u potpunosti je uskladila svoje web stranice sukladno tehničkim uvjetima Hrvatske turističke zajednice. Također, putem sredstava za turističke zajednice na nerazvijenim turističkim područjima, izradili smo englesku i njemačku verziju stranice te prilagodili web stranicu prikazu na mobilnim telefonima. TZ VSŽ otvorila je profile na društvenim mrežama FB, Twitter, Flickr te You tube kanal. Posjetite nas na www.visitvukovar-srijem i pratite pod imenom Visit Vukovar Srijem.

Na području Vukovarsko-srijemske županije u 2013. godini ostvareno je ukupno 46.039 turističkih dolazaka i 82.517 noćenja, što je u broju noćenja nešto manje od do sada rekordne 2008. godine u kojoj je evidentirano 87.369 noćenja te 41.688 turističkih dolazaka. Po podacima koje je predstavila direktorica županijskog Turističkog ureda Rujana Bušić Srpak, gotovo polovica turističkih dolazaka u Vukovarsko-srijemsku županiju ostvarena je na području Turističke zajednice grada Vinkovaca, a po brojnosti u 2013. godini prednjačili su domaći turisti koji su ukupno ostvarili 29.132 dolazaka i 53.051 noćenja. Ukupan broj domaćih dolazaka i noćenja u 2013. godini približio se rezultatu iz 2010. godine, dok je za 7.469 noćenja premašio 2012. godinu u kojoj je ostvaren najniži rezultat od osamostaljenja, navela je dodajući kako je u 2013. ostvaren znatniji broj dolazaka i noćenja stranih turista u odnosu na, do sada rekordnu 2008. godinu, i to za 8.873 strana turista. Među stranim turistima prednjače turisti iz Njemačke, Italije, BiH i Slovenije, a razlozi njihovog dolaska u najčešćem broju slučajeva bili su biciklizam, ratna događanja i tranzit.



Pisane vijesti