Projekti kulturnog turizma: Autohtono kulinarstvo Crikvenice - naša nematerijalna baština

Slika /arhiva/080529-crikv1w.jpg

U Poslovnom klubu Zajednice kulturnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori danas je predstavljen projekt „Autohtono kulinarstvo Crikvenice - naša nematerijalna baština“. Riječ je o projektu certifikacije autohtone kuhinje i restorana u gradu Crikvenici, kojega je predstavila Gordana Derossi, predsjednica Odbora za gastronomiju utemeljenog povodom obilježavanja 120. obljetnice organiziranog turizma u Crikvenici. Organizatori projekta su grad Crikvenica, Turistička zajednica grada, te Odbor za gastronomiju, koji je, potaknut interesom stranih i domaćih turista za autohtonim primorskim jelima, odlučio osvježiti gastronomsku ponudu Crikvenice jelima iz prošlosti, pa je ove godine pažljivo osmišljen inovativni gastronomski projekt, prvi ove vrste u Hrvatskoj. Ovim se projektom nastoji široj javnosti, gostima i prijateljima Crikvenice, ali i lokalnom stanovništvu, predstaviti bogatu crikveničku gastronomsku baštinu.

U Poslovnom klubu Zajednice kulturnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori danas je predstavljen projekt „Autohtono kulinarstvo Crikvenice - naša nematerijalna baština“. Riječ je o projektu certifikacije autohtone kuhinje i restorana u gradu Crikvenici, kojega je predstavila Gordana Derossi, predsjednica Odbora za gastronomiju utemeljenog povodom obilježavanja 120. obljetnice organiziranog turizma u Crikvenici.

Organizatori projekta su grad Crikvenica, Turistička zajednica grada, te Odbor za gastronomiju, koji je, potaknut interesom stranih i domaćih turista za autohtonim primorskim jelima, odlučio osvježiti gastronomsku ponudu Crikvenice jelima iz prošlosti, pa je ove godine pažljivo osmišljen inovativni gastronomski projekt, prvi ove vrste u Hrvatskoj. Ovim se projektom nastoji široj javnosti, gostima i prijateljima Crikvenice, ali i lokalnom stanovništvu, predstaviti bogatu crikveničku gastronomsku baštinu.

Na jelovnicima restorana i hotela u Crikvenici, Selcu, Dramlju i Jadranovu, u ovoj će se turističkoj sezoni naći 29 različitih autohtonih crikveničkih jela koja su dobila certifikat Odbora za gastronomiju, čiji su članovi redom vrsni i iskusni kuhari i ugostitelji.

Kuhari iz svih zainteresiranih ugostiteljskih objekata za dobivanje certifikata bili su dužni položiti zahtjevan gastronomski tečaj koji su vodili iskusni i nagrađivani kuhari s područja Crikvenice. Certifikat je po završetku tečaja dobilo 25 kuhara, a ugostiteljski objekti koji su zaposlili te kuhare dobili su certifikat za 2008. godinu. Certifikate je dobilo osam hotela i 10 restorana na području grada. U svakome od tih ugostiteljskih objekata u stalnoj ponudi na jelovniku nalaze se odabrana autohtona jela.

Certifikat izdaje Grad Crikvenica na rok od jedne godine. Za potrebe projekta osmišljen je i poseban Pravilnik o certificiranju kojega se moraju pridržavati svi certificirani objekti kako bi ih dobili i sljedeće godine. Tečaj pripreme certificiranih crikveničkih jela održavat će se svake godine za nove zainteresirane kuhare i ugostitelje.

link - Zajednica kulturnog turizmaPredstavljanje projekta autohtonog kulinarstva Crikvenice dvadeseto je u nizu prezentacija kvalitetnih projekata iz kulturnog turizma u organizaciji 'Poslovnog kluba kulturnog turizma'. Zajednica za kulturni turizam HGK osnovana je 2004. godine na opredjeljenjima Strategije razvoja kulturnog turizma Republike Hrvatske, a zadužena je za poticanje razvoja kulturnog turističkog proizvoda na nacionalnoj i regionalnim razinama. Radi omogućavanja boljeg protoka informacija i promocije kulturno-turističkih proizvoda Zajednica za kulturni turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK) osnovala je 'Poslovni klub kulturnog turizma', koji je osmišljen kao burza ideja i mjesto povezivanja, prostor za redovito mjesečno sastajanje i prezentaciju najkvalitetnijih projekata iz kulturnog turizma.

Zajednica kulturnog turizma time nastavlja svoj rad predstavljanjem kvalitetnih projekata, s posebnim naglaskom na manifestacijama koje zadovoljavaju i visoke kriterije prezentacije što ih propisuje Povelja ICOM-a (Međunarodno vijeće muzeja pri UNESCO-u) o načelima važećim za muzeje i kulturni turizam, naglasio je njezin predsjednik prof. dr. Tomislav Šola



Pisane vijesti