Projekt Lijepa naša Sava započeo sajmom na Bundeku

Slika /arhiva/110604-lns1.jpg

Savski sajam je na Bundeku, u sklopu Floraarta, ugostio je brojne Zagrepčane te goste iz Davora i Županje, koji su uz stotine porcija ribljega paprikaša te ostale domaće proizvode obilježili početak ovogodišnjeg izdanja projekta Lijepa naša Sava.

Na sajmu su predstavljeni tradicijski obrti, zanati i rukotvorine savskoga kraja, a među izlagačima su bili proizvođači suvenira, tradicijskog nakita, te domaćih rakija i vina, jagoda iz domaćeg uzgoja, ali i slavonskih specijaliteta.Također, predstavila se i poznata etno dizajnerica Mina Petra Petričec, predsjednica udruge Petrine pletilje, koja je izložila autorske tekstilne rukotvorine i izvorne uporabne suvenire nadahnute hrvatskom tradicijskom kulturom i etnografskom baštinom.

Bundek je posjetio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je u društvu organizatora obišao štandove izlagača te se pridružio pjesmi i plesu posebnih gostiju Savskog sajma u Zagrebu – tamburaške skupine iz Županje i Kulturno-umjetničkog društva „Matija Antun Relković” iz Davora.

Jedna je od novosti obrazovno-zabavna radionica intrigantnog naziva Vidljivi i nevidljivi svijet u vodi, koja će u organizaciji Hrvatskih voda biti dijelom ponude svih ovogodišnjih savskih sajmova. Radionica pod stručnim vodstvom djelatnika Hrvatskih voda iz Glavnoga vodno gospodarskog laboratorija poučila je posjetitelje sajma o važnosti praćenja kakvoće i stanja vode. Uz izložbu fotografija Život na Savi kroz stoljeća Savski sajam u Zagrebu obogaćen je i nastupima Kulturno-umjetničkoga društva „Horvati“ iz Zagreba.

Ovogodišnji program društveno odgovornog projekta Lijepa naša Sava, čiji je cilj promicanje svijesti o važnosti zaštite hrvatskih voda i vodnih potencijala te poticanje ekoturizma i turističkih sadržaja na temeljima održivosti, započeo je 3. lipnja Savskim sajmom na Bundeku, a nastavlja se sajmovima u Županji 11. lipnja, Sisku 18. lipnja i Slavonskome Brodu 1. srpnja.

Projekt su partnerski pokrenuli Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Međunarodna komisija za sliv rijeke Save, Hrvatska gospodarska komora i Coca-Cola HBC Hrvatska. Podršku projektu pružili su Hrvatske vode, Agencija za vodne putove, Turistička zajednica grada Zagreba te tvrtke Hrvatski farmer i Zagrebački holding – podružnica Zrinjevac.

Više o projektu Lijepa naša Sava



Pisane vijesti