Projekt "Kumice s Dolca"

Slika /arhiva/tzzg-ww.jpg

U petak 10. lipnja, s početkom u 10 sati, Turistička zajednica grada Zagreba u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu, svečano pokreće projekt „Kumice s Dolca“.

Kako uspomena na kumice, te vrijedne čuvarice dobrog duha starog Zagreba, ne bi ostala očuvana samo u obliku statue, na Dolac će od petka 10. lipnja do subote 29. listopada, ponovno dolaziti žene u prigorskoj nošnji, kako bi oživjele sjećanje na tisuće žena koje su kroz stoljeća hranile Zagrepčane.

Podsjećamo, na mjestu današnjeg Trga bana Josipa Jelačića ne tako davno, nalazila se stara gradska tržnica Harmica, no užurbani ritam života, skučenost prostora i prenamjena tadašnjeg Trga u reprezentativno gradsko središte, diktirali su njeno preseljenje. Kao novu lokaciju za tržnicu, poznati zagrebački arhitekt Viktor Kovačić predložio je lokaciju između crkve Sv. Marije i Kaptola, na mjestu malog gradskog naselja Dolac unutar starih gradskih zidina. Male kućice naselja Dolac, kao i stare gradske zidine, porušene su, a nova tržnica svečano je otvorena 1930. godine. U ono doba, tržnica Dolac bila je jedna od najvećih i najljepših u ovom dijelu Europe.

Danas, na samom vrhu stepenica, koje s lijeve strane vode na Dolac, ponosno stoji statua žene – kumice, s pletenom košarom na glavi, kao trajni spomen na tisuće i tisuće žena koje su dolazile svakodnevno u grad, s košarama punim proizvoda iz njihovih vrtova i domaćinstava– svježeg voća, povrća, cvijeća.

Turistička zajednica grada Zagreba projektom „Kumice s Dolca“, od lipnja do listopada, svakog petka i subote od 8 do 13 sati, nastojat će oživjeti i očuvati starih zagrebački duh, ali i pokazati svima kako se nekada prodavalo, kupovalo i družilo na prostoru i među ljudima.



Najave