Projekt INHERIT – održano pilot testiranje prve održive turističke aktivnosti „Eko-edukacijska staza – vrtovi maslina, branje maslina“

  • Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/201023_001_inherit.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U sklopu projekta INHERIT održano je pilot testiranje prve održive turističke aktivnosti „Eko-edukacijska staza – vrtovi maslina, branje maslina“ na otoku Kornatu, uvala Vrulje u organizaciji OPG-a Šikić te u suradnji s Nacionalnim parkom Kornati.

U sklopu projektne aktivnosti A4.5 Razvoj komplementarnih održivih turističkih aktivnosti masovnom turizmu, kao što su rute i itinereri bioraznolikosti, edukacijske aktivnosti, posjeti OPG-ovima, farmama, u suradnji s dionicima razvijena je „Eko-edukacijska staza – vrtovi maslina, branje maslina“.

Branje masline aktivni je dio turističke aktivnosti u kojem se posjetitelji mogu okušati u branju maslina u razdoblju posezone, krajem mjeseca listopada i tijekom studenog. Ruta ide poučnom stazom Trtuša kroz maslinike, dužine 1410 m, u sklopu koje je sedam poučnih tabli, nudeći posjetiteljima mogućnost otkrivanja geološke priče Kornata. Tijekom pješačenja može se uživati i u promatranju divljeg biljnog i životinjskog svijeta. U pauzi između branja maslina posjetiteljima se može ponuditi kušanje djevičanskog maslinovog ulja i proizvoda poput ovčjeg sira izvornog podrijetla s Kornata. Posjetitelje se također upoznaje s kulturom maslinarstva na Kornatima te s višestoljetnim životom „Kurnatara“ u skladu s prirodom.

Kroz razmjenu iskustava s dionicima i udrugom Argonauta, koji su sudjelovali u testiranju rute, proizašle su brojne ideje, koje je moguće realizirati u suradnji sa NP Kornati, poput „Festivala maslina“.

Ravnoteža očuvanja prirodne i kulturne baštine, pružanje mogućnosti za rekreaciju, pristup i informacije posjetiteljima i pozitivan rad s lokalnom zajednicom domaćina predstavlja izazov za upravljanje. Ako se ta ravnoteža postigne, govorimo o održivom turizmu na prirodnom području.

Testiranje prve održive turističke aktivnosti uspješno je provedeno te je pokazalo veliki potencijal za daljnji razvoj. U prilog tome ide i velika zainteresiranost lokalnog stanovništva. Nadamo da će ista dugoročno doprinijeti pozitivnim i održivim rezultatima, pogotovo u razdoblju posezone.

Pisane vijesti