Projekt "Drivenik – čuvar kroz povijest"

Slika /arhiva/drivenik-cuvar-2013.jpg

Projekt "Drivenik – čuvar kroz povijest" prve će stranice ispisati 27. i 28. travnja 2013. godine, kada će u kaštel useliti vitezovi, a pod zidinama će niknuti srednjovjekovni tabor sa srednjovjekovnom bolnicom.

Dvodnevno događanje oživljene srednjovjekovne povijesti unutar i izvan kaštela Drivenik u organizaciji je Turističke zajednice Vinodolske općine, Reda Čuvara grada Zagreba i u suradnji s udrugama Dubovački streličari iz Karlovca i Ordo Sancti Viti iz Rijeke, te Udrugom Zrinskih-Frankopana iz Drivenika, kao i Vinodolskom općinom.

Unutar kaštela Drivenik bit će prikazan niz povijesnih, edukativnih, zabavnih i glazbenih predstava. Uokolo utvrde Drivenik bit će postavljen srednjovjekovni viteški tabor, a oko kaštela održat će se i niz interaktivnih radionica poput mačevanja, streličarstva, srednjovjekovnog plesa i igara, glagoljice te kuhinje, dok će posjetiteljima biti predstavljeni i stari zanati i obrti i lokalni tradicijski proizvodi.

Drivenički srednjovjekovni kaštel leži na dominantnom brijegu iznad vinodolske kotline, a Drivenik se spominje još u Vinodolskom zakoniku iz 1288. godine.



Najave