Projekt "Calypso" - natječaj za razvoj socijalnog turizma

Europska komisija objavila je poziv za natječaj odnosno dostavu projektnih prijedloga za projekt „Olakšavanje transnacionalne razmjene u vrijeme niske sezone kroz razvoj socijalnog turizma“.

Projekt Europske komisije „Calypso“ ima za cilj omogućiti svim skupinama društva odlazak na odmor, a prije svega je usmjeren na osobe starije od 65 godina i umirovljenike koji si ne mogu priuštiti putovanja, osobe s invaliditetom, mlađe odrasle osobe između 18 i 30 godina i socijalno ugroženije obitelji s djecom.

Osim navedenog, projekt može doprinijeti smanjenu sezonalnosti, jačanju osjećaja pripadnosti europskom državljanstvu i promociji regionalnog razvoja temeljenog na specifičnim gospodarskim djelatnostima na lokalnim/regionalnim razinama. Inicijativa „Calypso“ pruža europskom stanovništvu slabijeg imovinskog stanja priliku za putovanje u druge dijelove Europe koji su im nepoznati.

Više o projektu na stranicama Europske komisije.

Opći cilj poziva je potpora turizmu, odnosno javnim vlastima zaduženim za turizam radi olakšanja buduće transnacionalne razmjene „Calypso“ ciljnih skupina za vrijeme pred i post sezone.

Rok za podnošenje prijava je 14. lipnja 2011. godine. Europska komisija će sufinancirati tri do četiri projekta. Maksimalni iznos potpore po projektu je 150 tisuća eura, s time da je maksimalni udio EU sufinanciranja 75% od prihvatljivih troškova projekta.

Podnositelj zahtjeva mora biti osnovan i registriran u jednoj od 27 zemalja članica Europske unije. Sudjelovanje partnera iz zemalja kandidata i zemalja EFTA dozvoljeno je, ali neće biti razmatrani kao konkurenti za sufinanciranje prihvatljivih troškova.

Nadalje, kandidati bi trebali djelovati u konzorciju s partnerskim organizacijama, a partneri vodeće organizacije moraju zadovoljiti iste kriterije prihvatljivosti kao i podnositelji zahtjeva, dok prijave moraju biti dostavljene od strane pravne osobe.

Kandidati mogu biti nacionalna tijela državne uprave odgovorna za turizam, nacionalne turističke organizacije, jedinice regionalne uprave i druge nadležne javne uprave čije aktivnosti su najvećim dijelom financirane iz državnih/regionalnih uprava ili koje podliježu njihovom nadzoru.

Dodatne informacije i tekst natječaja nalazi se ovdje.

 



Pisane vijesti