Proglašen 'zlatni kuhar' za 2005.

Slika /arhiva/zlatnikuhar.jpg

Zlatko Marinović, kuhar splitskog restorana 'Noštromo' proglašen je večeras 'Zlatnim kuharom 2005.' na svečanoj završnoj večeri Dana hrvatskog kulinarstva i 2. nacionalnog natjecanja 'Zlatni kuhar' koji su od 6. do 8. prosinca održani u Opatiji.

Najveći hrvatski kulinarski skup i natjecanje organizirao je Hrvatski kuharski savez uz potporu Vlade te pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Za naslov 'Zlatnog kuhara 2005.' natjecalo se 17 kuhara, a drugoplasirani je Mario Kuzminski, kuhar u varaždinskom hotelu 'Turist.'

Treće mjesto osvojio je Davor Capan, kuhar hotela 'Milenij' u Opatiji.

Ostali sudionici kulinarskog natjecanja, oko 50 kuhara i slastičara i još toliko njihovih pomoćnika, natjecali su se u spravljanju jela u sedam kategorija - topli obrok, jelovnik za dijabetičare, glavno toplo jelo (zadano i slobodno), svečani slatki pladanj, hladno predjelo od ribe i desert.

U tim su kategorijama najboljima dodjeljene ukupno 23 zlatne medalje.

U sklopu Dana hrvatskog kulinarstva održano je više okruglih stolova i radionica - o trendovima u kulinarstvu, uvođenju ekoloških proizvoda u suvremenu gastronomiju, o suvremenoj tehnologiji u gastronomiji, o kulinarskoj baštini i tradiciji u funkciji turizma. (Hina)



Pisane vijesti