Privatni iznajmljivači važni za dubrovački turizam

Slika /AA_2018_b-fotke/180315_fos_dbk-fah.jpg

Privatni iznajmljivači jedna su od ključnih sastavnica dubrovačkog turizma, s gotovo 40-postotnim udjelom u ukupnom broju noćenja u Dubrovniku, istaknuto je u četvrtak na Forumu obiteljskog smještaja u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika.
"Privatni smještaj u ukupnoj turističkoj ponudi Dubrovnika zauzima jako velik udio, a posebno veseli znatan broj lijepih i kvalitetnih smještajnih objekata", rekla je direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić. Predsjednica Županijske komore HGK Dubrovnik Terezina Orlić naglasila je kako je obiteljski smještaj postao snažna okosnica turističke ponude u Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Hrvatskoj.

"Na razini županije oko 44 posto noćenja je u obiteljskom smještaju, dok se u Dubrovniku približavamo 40 posto. U Hrvatskoj je u 2017. godini 35 posto noćenja ostvareno u obiteljskom smještaju, uz porast broja kreveta od 30 posto u odnosu na 2016. godinu. Oko 2,5 milijardi kuna je država uprihodila baš kroz taj vid smještaja", kazala je Orlić, dodavši kako su objekti s većom kategorizacijom i bolje popunjeni.

Porezna savjetnica iz tvrtke RRIF Ljerka Markota izjavila je kako država za iznajmljivače ima dobro i povoljno porezno rješenje.

"Iznajmljivači su skupina poreznih obveznika koja do iznosa prihoda od 300 tisuća kuna plaća relativno mali, paušalni porez. Do dvadeset postelja iznajmljivači porez plaćaju prema broju postelja. Zakonodavac je prema iznajmljivačima blagonaklon", smatra Markota.

Forum je obuhvatio predavanja o rezultatima i razvoju obiteljskog turizma u Hrvatskoj, stanju obiteljskog smještaja u Dubrovniku te poreznom položaju pružatelja smještaja u domaćinstvima. Održana su i individualna savjetovanja s potencijalnim partnerima privatnih iznajmljivača kao i susret s ugostiteljima. (Hina/FaH)

Pisane vijesti