Pripremiti Istru za otvaranje granica i dolazak gostiju - povjerenstvo

Slika /AA_2018_b-fotke/gradovi/Zoran_Jelaca_Bale.jpg

Povjerenstvo za turizam Istarske županije na svojoj je prvoj sjednici održanoj u ponedjeljak putem konferencijskog poziva, ustvrdilo kako je prioritet pripremiti Istru za otvaranje granica i dolazak gostiju. 

Članovi Povjerenstva su jednoglasno ustvrdili kako je nužan dogovor između javno-zdravstvenog sustava, odnosno epidemiološke i turističke struke, koji bi trebao omogućiti zaštitu zdravlja i realizaciju dijela turističke godine. Kako je naglašeno na sjednici, dionici u turizmu nalaze se u posljednjoj fazi priprema svog poslovanja u novim okolnostima, međutim očekuju upute epidemiologa, kako bi od 11. svibnja mogli početi otvarati objekte, a nakon otvaranja granica i dočekati inozemne goste.

U prilog tomu, Povjerenstvo je usvojilo četiri zaključaka među kojima je najvažniji onaj o potrebi definiranja epidemioloških uvjeta pod kojima će se moći obavljati turistička i ugostiteljska djelatnost (hoteli, kampovi, obiteljski smještaj, restorani, marine...) sa svim svojim sadržajima, uz koordinaciju Stožera civilne zaštite i turističke struke.

Drugi zaključak odnosi se na upućivane upita Nacionalnom stožeru civilne zaštite o otvaranju granica, odnosno datumu i uvjetima otvaranja granica Republike Hrvatske.

"Ukoliko nije moguće još uvijek definirati točan datum otvaranja granica, onda ćemo zatražiti barem datum kada se taj podatak može očekivati. Također, za nužne pripreme neophodna je informacija o otvaranju granica najznačajnijih emitivnih tržišta Istarske županije, poput Slovenije, Austrije i Njemačke", naveli su članovi Povjerenstva za turizam Istre.

Treći zaključak odnosi se na pripremu promotivne kampanje koja bi bila usmjerena upravo na najznačajnija emitivna tržišta Istarske županije, te bi se Istra dodatno promovirala kao auto-destinacija dok je četvrti zaključak odnosi na suradnju s istarskim jedinicama lokalne samouprave, koja bi se odnosila na definiranje konkretnih mjera korištenja plaža, trgova i drugih javnih površina, koje su proteklih godina bila mjesta masovnih okupljanja gostiju.

S ciljem aktivnog praćenja daljnjeg razvoja epidemiološke situacije te ostvarivanja maksimalnih rezultata u realizaciji ovogodišnje turističke sezone, dogovoreno je i kako će se Povjerenstvo sastajati najmanje jednom tjedno, priopćeno je iz Istarske županije. (Hina)

Ostale vijesti