Preminuo Janko Vranyczany-Dobrinović, prvi hrvatski ministar turizma

Slika /arhiva/P-FAH-H5065554.jpg

S dubokim žaljenjem primili smo vijest kako nas je napustio Janko Vranyczany-Dobrinović (1920.-2015.), prvi ministar turizma u Republici Hrvatskoj. Njegova važnost i doprinos za ime Hrvatske nije bila samo kroz razvoj turizma, već i kroz njegovo lobiranje za hrvatske interese u vremenima začetka Republike Hrvatske te nas je svojim radom i primjerom duboko zadužio. Rođen je 27. svibnja 1920. u dvorcu u Bedekovčini kod Krapine. Potomak je stare hrvatske plemićke obitelji Dobrinović. Diplomirao je novinarstvo i komunikacijsko pravo na Akademiji Lateran u Rimu. Godine 1948. stigao je u Bruxelles, gdje se zaposlio u austrijskom turističkom uredu. Dvije godine je proveo u francuskom Dijonu, a kao privatni poduzetnik radio je sve do 1968. godine. Nakon toga vratio se u austrijsko turističko predstavništvo gdje je postao generalni direktor. Godine 1990. stavio se novim hrvatskim vlastima na raspolaganje. Zastupao je Hrvatsku i prije nego li je bila međunarodno priznata vodeći ured za kontakte s Europskom zajednicom i NATO-om. Od 1990. do 1992. bio je ministar turizma u Republici Hrvatskoj, a od 1992. veleposlanik RH za zemlje Beneluxa. Preminuo je u dobi od 95 godina u Bruxellesu, gdje je nakon odlaska u mirovinu ostao s obitelji.

S dubokim žaljenjem primili smo vijest kako nas je napustio Janko Vranyczany-Dobrinović (1920.-2015.), prvi ministar turizma u Republici Hrvatskoj.

Njegova važnost i doprinos za ime Hrvatske nije bila samo kroz razvoj turizma, već i kroz njegovo lobiranje za hrvatske interese u vremenima začetka Republike Hrvatske te nas je svojim radom i primjerom duboko zadužio.

Rođen je 27. svibnja 1920. u dvorcu u Bedekovčini kod Krapine. Potomak je stare hrvatske plemićke obitelji Dobrinović. Diplomirao je novinarstvo i komunikacijsko pravo na Akademiji Lateran u Rimu. Godine 1948. stigao je u Bruxelles, gdje se zaposlio u austrijskom turističkom uredu. Dvije godine je proveo u francuskom Dijonu, a kao privatni poduzetnik radio je sve do 1968. godine. Nakon toga vratio se u austrijsko turističko predstavništvo gdje je postao generalni direktor.

Godine 1990. stavio se novim hrvatskim vlastima na raspolaganje. Zastupao je Hrvatsku i prije nego li je bila međunarodno priznata vodeći ured za kontakte s Europskom zajednicom i NATO-om. Od 1990. do 1992. bio je ministar turizma u Republici Hrvatskoj, a od 1992. veleposlanik RH za zemlje Beneluxa.

Preminuo je u dobi od 95 godina u Bruxellesu, gdje je nakon odlaska u mirovinu ostao s obitelji.

Godine 2006. Janku Vranyczanyju-Dobrinoviću dodjeljena je i hrvatska turistička nagrada za životno djelo.

Djelatnici Ministarstva turizma, na čelu s ministrom Darkom Lorencinom, izražavaju najdublju sućut obitelji Vranyczany-Dobrinović te dijelimo njihovu bol zbog gubitka velikog čovjeka koji je zadužio Hrvatsku i hrvatski turizam.

Neka mu je laka zemlja i pokoj vječni.

Ministarstvo turizma



Pisane vijesti