Premijerka na CroTour-u: Spremni smo za turističku 2011. godinu

Slika /arhiva/110323-0-0002w.jpg

Hrvatska Vlada turizam smatra važnom granom gospodarstva te će učiniti sve da ova turistička godina bude još bolja od prošlogodišnje, rekla je premijerka Jadranka Kosor prilikom otvorenja Međunarodnog sajma turizma CroTour 2011. na Zagrebačkom Velesajmu. U nastavku je podsjetila kako je naša zemlja prošle godine po rastu međunarodnih dolazaka bila gotovo dvostruko bolja od prosjeka Europe, koja je zabilježila porast od tri posto, a Hrvatska, podsjećamo, od pet posto. Još je jednom potvrdila kako se Hrvatska za ovu turističku godinu na vrijeme pripremila donošenjem Akcijskog plana hrvatskog turizma za 2011. još prošle godine, a koji je sastavljen od niza mjera. Da je dobra pozicija Hrvatske na međunarodnom turističkom tržištu ujedno i dobro polazište za borbu u ovoj, još konkurentnijoj turističkoj godini, potvrdio je i ministar turizma Damir Bajs na 4. Hrvatskom turističkom forumu, održanom neposredno nakon otvorenja sajma. Glavni zadaci ove će nam godine biti obraniti povećan tržišni udio, te pokušati doseći cilj kojeg je postavila Svjetska turistička organizacija (UNWTO). To se, ponajprije, odnosi na porast turističkog prometa od tri do četiri posto u Europi, objasnio je ministar. Također je potvrdio kvalitetnu pripremu Hrvatske za turističku 2011. godinu, te podsjetio na važnost javno-privatnog partnerstva, temeljem kojeg je doneseno tridesetak mjera iz spomenutog Akcijskog plana.

Hrvatska Vlada turizam smatra važnom granom gospodarstva te će učiniti sve da ova turistička godina bude još bolja od prošlogodišnje, rekla je premijerka Jadranka Kosor prilikom otvorenja Međunarodnog sajma turizma CroTour 2011. na Zagrebačkom Velesajmu.

U nastavku je podsjetila kako je naša zemlja prošle godine po rastu međunarodnih dolazaka bila gotovo dvostruko bolja od prosjeka Europe, koja je zabilježila porast od tri posto, a Hrvatska, podsjećamo, od pet posto.

Još je jednom potvrdila kako se Hrvatska za ovu turističku godinu na vrijeme pripremila donošenjem Akcijskog plana hrvatskog turizma za 2011. još prošle godine, a koji je sastavljen od niza mjera. U borbi za gospodarski oporavak od velike je važnosti kakva će nam biti ova turistička godina, rekla je premijerka, te izrazila nadu da će i ove godine biti nastavljen pozitivan trend ne samo turističkih dolazaka, već i noćenja.

Prošle su godine, prema podacima Instituta za turizam, najveći rast noćenja zabilježili turisti iz Rusije (+30 posto), Poljske (+7,8 posto), zatim Slovenije, Slovačke, Austrije i Njemačke.

Uz riječi zahvale svim turističkim djelatnicima na dobro odrađenoj prošloj i naporima koje ulažu ove godine, premijerka je podsjetila i na važnost svakodnevnog „slanja signala“ da je Hrvatska stabilna i sigurna zemlja, u koju su svi turisti dobrodošli.

Da je dobra pozicija Hrvatske na međunarodnom turističkom tržištu ujedno i dobro polazište za borbu u ovoj, još konkurentnijoj turističkoj godini, potvrdio je i ministar turizma Damir Bajs na 4. Hrvatskom turističkom forumu, održanom neposredno nakon otvorenja sajma. Glavni zadaci ove će nam godine biti obraniti povećan tržišni udio, te pokušati doseći cilj kojeg je postavila Svjetska turistička organizacija (UNWTO). To se, ponajprije, odnosi na porast turističkog prometa od tri do četiri posto u Europi, objasnio je ministar.

Također je potvrdio kvalitetnu pripremu Hrvatske za turističku 2011. godinu, te podsjetio na važnost javno-privatnog partnerstva, temeljem kojeg je doneseno tridesetak mjera iz spomenutog Akcijskog plana. Osim što je pripremljen najranije do sada, Akcijski je plan već uspješno predstavljen i na vodećim međunarodnim turističkim sajmovima. Uz spomenuto, nastavio je, hrvatska je turistička ponuda predstavljena u katalozima svih najvećih svjetskih organizatora putovanja. Iako su rezervacije dobre, daleko smo od kraja sezone. Čeka nas još puno posla do 31. prosinca, kada godina završava, upozorio je ministar.

Uz to, ovih dana kreću i oglašivačke kampanje hrvatskog turizma na većini tržišta koje će punim intenzitetom trajati do lipnja i u koje se ove godine ulaže više novca nego lani kako bi se privuklo više turista.

Govoreći o mjerama udruženih tržišnih aktivnosti, za koje su ugovori s privatnim partnerima – turoperatorima i zrakoplovnim kompanijama, potpisani još sredinom veljače, podsjetio je na nedavno uvođenje dopunskih mjera kojima bi se trebala ojačati razdoblja pred i posezone u našim odredištima.

Jedna od prioritetnih mjera, koja je usvojena na nedavnoj sjednici Vlade RH, je i privremena suspenzija viznog režima za turiste s tzv. dalekih tržišta. Kako bi se produžila sezona, rekao je ministar, ovog smo tjedna uspješno proveli još jednu od mjera, koja se odnosi na usklađivanje školskih praznika, odnosno početka nastavne godine, s potrebama turizma u zajednici.

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, Niko Bulić podsjetio je oko stotinu sudionika Foruma da za bolje rezultate u turizmu potrebno i novo gledanje na ponudu odredišta, odnosno zajedničko osmišljeno upravljanje turističkog, privatnog i drugih sektora.

Kada je riječ o novim ulaganjima u hrvatski turizam, prošlog je tjedna, nakon dvadeset godina, riješeno i pitanje turističkog zemljišta i to modelom dodjele koncesija i do 50 godina. Na taj će način prirodna bogatstva i dalje ostati sačuvana te u vlasništvu Republike Hrvatske, zaključio je ministar Bajs.

U nastavku Foruma predstavljeno je i istraživanje Tomas ljeto 2010., o stavovima i potrošnji turista u Hrvatskoj, kojeg je proveo Institut za turizam. Sukladno rezultatima, u odnosu na posljednje takvo istraživanje iz 2007. godine, kod naših je turista primijećeno povećano zadovoljstvo boravkom u odredištu, uočen je povratak „vjernih“ gostiju i povećan broj obiteljskih dolazaka. Povećana je i prosječna dnevna potrošnja, koja sada iznosi 58 eura, dok je u odredištu uočena smanjena potražnja za dodatnim aktivnostima. Istraživanje je provedeno u sedam primorskih županija, temeljem anketnog upitnika.

Uz ministra Bajsa, na Forumu su sudjelovali i državni tajnik za turizam Ivo Mujo, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba, predsjednik Kamping udruženja Hrvatske Veljko Ostojić i predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske Kristian Šustar.



Pisane vijesti