Premijerka Kosor na sjednici Povjerenstva za sezonu: Imamo razloga za optimizam

Slika /arhiva/090908-001.jpg

Pod predsjedanjem predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor, uz nazočnost ministra turizma Damira Bajsa, u Opatiji je održana sjednica užeg Povjerenstva Vlade RH za koordinaciju i praćenje aktivnosti za turističku godinu 2009. godinu.
Na početku sjednice, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor naglasila je kako jedna od deset antirecesijskih mjera, ona za turizam, sudeći po dosadašnjim rezultatima sezone, jest u potpunosti ispunjena.

Pod predsjedanjem predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor, uz nazočnost ministra turizma Damira Bajsa, u Opatiji je održana sjednica užeg Povjerenstva Vlade RH za koordinaciju i praćenje aktivnosti za turističku godinu 2009. godinu.



Na početku sjednice, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor naglasila je kako jedna od deset antirecesijskih mjera, ona za turizam, sudeći po dosadašnjim rezultatima sezone, jest u potpunosti ispunjena.

Sudionike sjednice, pozdravili su Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije i Kristijan Staničić, predsjednik Uprave Liburnia riviera hotela, u ime domaćina.



Članovi Povjerenstva raspravljali su o dosadašnjem tijeku turističke sezone, uz izvješća predstavnika turističkih zajednica na Jadranu, te o stanju nautičkog turizma, o čemu je izvijestio Ante Violić, predsjednik Uprave ACI-a i predsjednik Udruženja hrvatskih marina. Također, izviješteno je o rezultatima poslovanja u cestovnom, morskom i zračnom prometu i na graničnim prijelazima u prvih osam mjeseci ove godine.



Državni tajnik za more Branko Bačić istaknuo je kako podaci za dosadašnje razdoblje govore da su nautičari ostali vjerni Jadranskom moru i ljepotama naših otoka. U odnosu na druge zemlje imamo rast nautičkog turizma, čijih je plovila bilo u ovoj godini bilo gotovo 55 tisuća, s 275.637 nautičara. Kada se tome doda 254.241 gostiju u čarteru, na hrvatskom je Jadranu do kraja prvog tjedna rujna zabilježeno 531.625 nautičara što je gotovo 1,7 posto više nego prošle godine.



Mjere koje je poduzelo Ministarstvo turizma, u suradnji sa sustavom turističkih zajednica, te privatnim i javnim sektorom, donijele su rezultate, naglasio je ministar Damir Bajs, nasuprot donedavnim katastrofičnim prognozama. Mi ovog trenutka jesmo bolji od konkurencije, iz izuzetak Tunisa, dodao je, zahvalivši svima onima koji su iznijeli ovu sezonu i izborili se za goste. Stoga je sljedeća godina u turizmu veliki izazov za sve nas, zaključio je ministar.



Valja podsjetiti kako podatke o prihodu od turizma prikuplja i objavljuje Hrvatska narodna banka, a njezin guverner Željko Rohatinski ovih je dana izjavio kako se ključni sektor turizma izuzetno dobro drži, rekao je Bajs, a službeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kažu da je u prvih osam mjeseci ove godine samo sezonski novozaposlenih osoba u turizmu bilo 12.468, što je za gotovo 400 više nego u istom razdoblju prošle godine.



Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor naglasila je vrlo dobre rezultate za kolovoz te za osam mjeseci ove godine, zahvalivši također svim djelatnicima u turizmu koji su pridonijeli uspješnosti ovogodišnje sezone.



Najavila je promjene za iduću školsku godinu i prilagodbu njezina početka tijeku turističke sezone, te daljnje promjene u viznom režimu, ovaj put za Indiju i Kinu.

Podaci za kolovoz govore o tri posto više turista, dodala je Kosor, što znači da nam je došlo ukupno 2,8 milijuna turista, dok je stranih turista 2,6 milijuna, ili četiri posto više u odnosu na prošlu godinu.



Kada podvučemo crtu pod proteklih osam mjeseci, možemo biti zadovoljni i s optimizmom čekamo cjelovite podatke po njezinu završetku, rekla je predsjednica Vlade.

Poslije sjednice i izjava za medije, predsjednica Vlade Kosor, ministar Bajs, državni tajnici Grgić i Bačić posjetili su ACI marinu u Ičićima gdje su razgovarali s nautičarima.



TURISTIČKA SEZONA 2009. (prvi podaci iz sustava TZ)

TURISTIČKI PROMET ZA JADRAN – KOLOVOZ 2009.

Turisti: ukupno 2,8 milijuna dolazaka turista (3% više nego u istom razdoblju 2008.) ; broj stranih turista 2,6 milijuna (rast 4%) ; broj domaćih turista 213 tisuća (pad 7%)

Noćenja: ukupno 19,2 milijuna noćenja (5% više nego u istom razdoblju 2008.) ; broj stranih noćenja 17,4 milijuna (rast 6%) ; broj domaćih noćenja 1,8 milijuna (pad 1%)

Tijekom kolovoza porast noćenja bilježe sve jadranske županije, najveći rast ima Istarska te Ličko-senjska županije (+9%); slijede Šibensko-kninska (+6%) te Dubrovačko-neretvanska (+5%), dok su rast od +3% zabilježile Primorsko-goranska, Zadarska i Splitsko-dalmatinska.

Zemlje s najvećim turističkim prometom na Jadranu u kolovozu su: 
  • Njemačka: 463 tisuće dolazaka (rast 7%) i 3,7 milijuna noćenja (rast 8%)
  • Italija: 517 tisuća dolazaka (rast 4%) i 2,9 milijuna noćenja (rast 3%)
  • Slovenija: 258 tisuća dolazaka (pad 3%) i 1,9 milijuna noćenja (rast 3%)
  • Češka: 200 tisuća dolazaka (rast 7%) i 1,4 milijuna noćenja (rast 6%)
  • Austrija: 207 tisuća dolazaka (rast 11%) i 1,3 milijuna noćenja (rast 13%)
  • Poljska: 140 tisuća dolazaka (rast 7%) i 982 tisuće noćenja (rast 8%)
Zemlje s najvećim rastom turističkog prometa na Jadranu u kolovozu su:
  • Nizozemska: (40% više dolazaka i 45% više noćenja)
  • Bugarska: (31% više dolazaka i 34% više noćenja)
  • Crna Gora: (25% više dolazaka i 15% više noćenja)
  • Srbija: (22% više dolazaka i 30% više noćenja)
  • Ukrajina: (27% više dolazaka i 23% više noćenja)
  • Japan: (23% više dolazaka i 22% više noćenja)
TURISTIČKI PROMET ZA JADRAN OD SIJEČNJA DO KRAJA KOLOVOZA 2009.

Turisti: ukupno 8,1 milijuna dolazaka turista ( 2% manje nego u istom razdoblju 2008.) ; broj stranih turista 7,2 milijuna (pad 1%) ; broj domaćih turista 917 tisuća (pad 10%)

Noćenja: ukupno 49 milijuna noćenja (0,2% više, tj. gotovo 100 tisuća noćenja više nego u istom razdoblju 2008.) ; broj stranih noćenja 43,8 milijuna (rast 1%) ; broj domaćih noćenja 5,2 milijuna (pad 4%)

Tijekom prvih osam mjeseci porast noćenja bilježe sve jadranske županije osim Primorsko-goranske (pad 1%) i Splitsko-dalmatinske (pad 2%), a najbolji turistički promet zabilježen je u Ličko-senjskoj (5% više dolazaka i 5% više noćenja) i Istarskoj županiji (dolasci na razini prošle godine dok su noćenja porasla za 1%).

Republika Hrvatska bilježi jako dobro rezultate zahvaljujući sljedećim emitivnim tržištima:
  • Njemačka: 1,2 milijuna dolazaka (rast 2%) i 9,3 milijuna noćenja (rast 5%)
  • Slovenija: 882 tisuće dolazaka (pad 6% i 5,5 milijuna noćenja (pad 2%)
  • Italija: 984 tisuće dolazaka (na razini prošle godine) i 4,7 milijuna noćenja (rast 1%)
  • Austrija: 683 tisuća dolazaka (rast 7%) i 3,8 milijuna noćenja (rast 9%)
  • Češka: 537 tisuća dolazaka (pad 2%) i 3,6 milijuna noćenja (pad 2%)
  • Poljska: 371 tisuća dolazaka (rast7%) i 2,4 milijuna noćenja (rast 9%)
  • Nizozemska: 262 tisuće dolazaka (rast 3%) i 2,3 milijuna noćenja (rast 5%)
  • Slovačka: 284 tisuće dolazaka (rast 4%) i 1,9 milijuna noćenja (rast 6%)
Najveći rast u dolascima/noćenjima u odnosu na isto vrijeme prošle godine zabilježen je sa sljedećih tržišta:
  • Bugarska: (24% više dolazaka i 30% više noćenja)
  • Crna Gora: (5% više dolazaka i 20% više noćenja)
  • Srbija: (11% više dolazaka i 22% više noćenja)
  • Ukrajina: (25% više dolazaka i 19% više noćenja)
  • Brazil: (26% više dolazaka i 35% više noćenja)
  • Kina: (20% više dolazaka i 30% više noćenja)
SURADNJA JAVNOG I PRIVATNOG SEKTORA

U turističku 2009. godinu, opterećenu globalnom recesijom i krizom, Hrvatska je ušla s dosad najsnažnijom turističkom promidžbom; ministar turizma Damir Bajs najavio je da će to biti godina borbe za svakog gosta i sukladno tome već u jesen 2008. poduzete su prve mjere.

Suradnja javnog i privatnog sektora, koju je Ministarstvo turizma uspostavilo još u studenome 2008., kada su i zajedno s turoperatorima, hotelijerima i udrugama u turizmu postignuti dogovori o konkretnom načinu djelovanja u 2009. godini, ključ je uspjeha ove iznimno zahtjevne turističke sezone.

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) uveli su nove mjere koje su na snazi od prosinca 2008. godine, kada je raspisan natječaj za udruženo oglašavanje hrvatskog turizma, kojim su po prvi put utemeljeni partnerski odnosi javnog i privatnog sektora. Na natječaj se prijavilo 618 organizatora putovanja i hotelskih kuća, čije su sve kandidature prihvaćene.

Mjere za turističku godinu 2009. poduzete i provedene od strane Ministarstva turizma i HTZ-a ( uz Akcijski plan za turizam 2009. i 2010. Vlade RH):
  1. u proračunu za 2009. sredstava za ukupnu promidžbu utrostručena s 9 na 28 milijuna eura
  2. odobreni i unaprijed u siječnju i veljači, u 50% iznosu isplaćeni poticaji organizatorima putovanja: 1 euro po svakom dovedenom putniku u sezoni, te po 20 eura po svakom dovedenom putniku u pred i posezoni – ukupna obveza turoperatora je dovođenje 1. 461.402 gosta, ili 40 % ukupnog organiziranog dolaska
  3. mjere za poticanje regionalnih avio programa za Hrvatsku: Ministarstvo turizma za promidžbu i poticanje avio programa te HTZ sa sustavom turističkih zajednica i gospodarskim subjektima odobrilo 7 zahtjeva na ukupni iznos od gotovo 2,5 milijuna kuna, od kojeg je polovica do sada isplaćena - rezultat: low cost letovi - Rayanair, Croatia Airlines, Germanwings za tržišta Velike Britanije, Francuske i Njemačke u Zračnoj luci Pula; Rayanair za tržište Velike Britanije u Zračnoj luci Krk; za tržišta Velike Britanije, Irske i Švedske u Zračnoj luci Zadar (Rayanair) te Rayanair za tržište Velike Britanije u Zračnoj luci Osijek
  4. pojačano ciljane promidžbene kampanje s novim sloganima za ključna tržišta (Njemačka, Italija, Austrija..) te tržišta u širem okruženju (Ukrajina, BiH, Makedonija, Srbija, Rumunjska) - rezultat: povećanje dolazaka i noćenja turista s najvećih emitivnih tržišta od 2% do 13% (Njemačka +5% noćenja u 8 mjeseci, Austrija7% više dolazaka i 9% više noćenja) ; povećanje dolaska i noćenja turista s tržišta u okruženju od 22% do 30% (Srbija 22% više noćenja, Ukrajina 25% više dolazaka i 35% više noćenja u 8 mjeseci)
  5. peterostruko pojačano internetsko i globalno TV oglašavanje na svim emitivnim tržištima te globalno TV oglašavanje (CNN, Eurosport, BBC World, Euronews) - rezultat: oglas za hrvatski turizam na internetu je prikazan 303 milijuna puta, a posjećenost web-a po tržištima Italije, Poljske, Njemačke, Austrije i Češke bila od 100% do u Poljskoj čak 227% veća.
  6. pojačana ciljana promidžbena kampanja na domaćem tržištu - rezultat: dvoznamenkasti pad domaćih turista u predsezoni u kolovozu smanjen na -1% noćenja i -7% dolazaka u odnosu na rekordnu 2008.
  7. nacionalna akcija „Postani ambasador hrvatskog turizma“
Vladin Akcijski plan za turizam u 2009. i 2010. godini realiziran u svibnju ove godine, s posebnim naglaskom na suspenziju viza za Rusiju i Ukrajinu te smanjivanje parafiskalnih davanja za turistički sektor.

Prema posljednjoj prognozi Svjetske turističke organizacije (UNWTO) mediteranske turističke zemlje bi u ovoj godini mogle zabilježiti pad turističkih dolazaka od 10,2 posto.

Najnoviji dostupni podaci o stanju u turističkim konkurentskim zemljama pokazuju da je svugdje zabilježen veći minus nego u našoj zemlji, osim u Tunisu i Turskoj koje prema posljednjim službenim dostupnim podatcima bilježi tek blagi plus u turističkim kretanjima.

Cilj Ministarstva turizma, s najavama vrlo solidne posezone, koje stižu iz turističkog sektora, jest i dalje, u ovoj izuzetno zahtjevnoj godini, biti bolji od konkurencije, te potvrditi kako turizam u 2009. godini ostaje najotporniji dio hrvatskog gospodarstva.

Ministarstvo turizma ističe kako sezona još nije gotova, oko 20% posezone je ispred nas, za koju su u tijeku i dodatne mjere. Riječ je o pojačanoj internetskoj kampanji te isplati drugog dijela predujma turoperatorima koji su ispunili obveze – ostvarili ugovoreni dolazak turista i promidžbu hrvatskog turizma.

Ministarstvo turizma i Vlada RH intenzivno rade i na sezoni 2010.


Pisane vijesti