Predstavnici Ministarstva turizma na konferenciji o jačanju održivog turizma u jadransko-jonskoj regiji

Slika /arhiva/150916_jjregija1.jpg

U skladu s prioritetima makro-regionalne strategije jadransko-jonske regije, na Sveučilištu u Macerati, u talijanskoj regiji Le Marche, jučer je svečano otvorena dvodnevna međunarodna radionica o ulozi kulturne baštine i inovativne kulturne ponude u cilju održivog turističkog razvoja putem uključivanja kulturnih i kreativnih industrija, akademske zajednice i stvaranja javno-privatnih partnerstva u regiji. Organizator radionice je Sveučilište u Macerati, jedno od najstarijih sveučilišta.

Rektor Sveučilišta Luigi Lacche i gradonačelnik Macerate, Romano Carancini otvorili su radionicu naglasivši važnost suradnje i zajedničkog rada zemalja jadransko-jonske regije. Svečanom otvorenju nazočili su predstavnici za turizam regije Le Marche, veleposlanstva Bosne i Hercegovine, kao i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, te predstavnici Ministarstva kulturnih dobara i turizma Republike Italije i drugi predstavnici Hrvatske, Grčke, Slovenije, Albanije, BiH, Srbije. Kao predstavnica Ministarstva turizma Republike Hrvatske sudjelovala je Ana Ilijić, voditeljica Službe za poslove s Europskom unijom i projekte.

Predavači na radionicama bili su mahom stručnjaci iz Portugala, Nizozemske, Njemačke, Albanije, Grčke, Italije, te mnogobrojni istaknuti predstavnici javnog i privatnog sektora.

Cilj dvodnevne radionice bio je, potaknuti razgovore o održivom turizmu i jačanju suradnje među zemljama jadransko-jonske regije, pitanja ravnoteže obalnog i ruralnog turizma, boljeg i učinkovitijeg korištenja sredstava EU, intenzivnije suradnje i kvalitetnijeg povezivanja medu zemljama jadransko-jonskog područja.

Rektor Sveučilišta u Macerati najavio je izradu usuglašenog dokumenta u formi zaključka o načinima na koje održivi turizam može doprinijeti razvoju zemalja jadransko-jonske regije.

Predstavnici Ministarstva kulturnih dobara i turizma Republike Italije naglasili su zadovoljstvo pripremom nove talijanske strategije turizma te optimizam prema novinama koje se uskoro uvode. Naglašena je važnost kulturnih ruta u Italiji za koje je navedeno ministarstvo dobilo 69 milijuna eura.

Ministarstvo turizma RH izrazilo je interes za jačanje suradnje te uključivanje akademske zajednice, posebno stručnjaka za kulturnu baštinu, u rad na projektima EU. Naglašena je potreba za povezivanjem poduzetnika s ciljem kreiranja diferenciranih turističkih proizvoda temeljenih na lokalnim tradicijama (gastro manifestacije, razmjena kulturnih djelatnika, itd.).

Razgovaralo se o suradnji vezano za posebne oblike turizma kao što su zdravstveni turizam, turizam za seniore, turizam za mlade, itd.

Naglašen je značaj i potreba uvođenja i razvoja novih tehnologija u turistički sektor, poticanje ekonomije suradnje, potreba stvaranja javno-privatnih partnerstva, zajednički rad s akademskom zajednicom u svrhu stvaranja inovativnih turističkih proizvoda temeljenih na bogatoj kulturnoj baštini jadransko-jonske regije, a nadasve o potrebi boljeg povezivanja, posebno morskim putem.



Pisane vijesti