Predstavnice Središnjeg državnog ureda za šport na sastanku Radne skupine Vijeća EU za šport i seminaru "Sport Diplomacy" u Bruxellesu

Slika /AAA_2020_MINTIS/sport_arhiva/170712_sport2017e.jpg

​Predstavnice Središnjeg državnog ureda za šport, dr. sc. Martina Jeričević, voditeljica Službe za šport djece i mladih, lokalni šport i stručne kadrove i Adela Čujko, savjetnica državne tajnice, sudjelovale su na posljednjem sastanku Radne skupine Vijeća EU za šport u okviru estonskog predsjedanja Vijećem EU i seminaru „Sport diplomacy“ u organizaciji Europske komisije. 

Na sastanku Radne skupine za šport, estonsko predsjedništvo osvrnulo se na dokumente iz područja športa koji su usvojeni na posljednjem Vijeću za obrazovanje, mlade, kulturu i šport -  Zaključci o ulozi trenera u društvu i Rezolucija o daljnjem razvitku strukturiranog dijaloga EU-a u području športa. 

Također, podsjetili su na niz uspješno provedenih aktivnosti od srpnja ove godine, uključujući seminar i konferenciju o razvoju dualnih karijera športaša, poticanje usvajanja zdravih životnih stilova, kao i službeno otvorenje Europskog tjedna športa 23. rujna u Tartu.

S predstavnicima Europske komisije održana je rasprava o budućnosti Erasmus+ programa za područje športa te mogućnostima širenja Europskog tjedna športa na europske zemlje koje nisu članice Europske unije.

Europska komisija je također prezentirala pravila o državnim potporama kada je riječ o ulaganju u športsku infrastrukturu. Predstavljene su mogućnosti suradnje država članica kroz suradničko učenje na temu športa, okoliša i održivog razvoja te integriteta športa. Sukladno planu rada EU-a u području športa od 2017. do 2020. godine, Europska komisija je najavila osnivanje dvije stručne radne skupine, na temu integriteta športa te na temu razvoja ljudskih resursa u športu, u kojoj će sudjelovati i Hrvatska.

Kao država članica koja preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije od 1. siječnja 2018. godine, Bugarska je predstavila svoje prioritete i planirane aktivnosti. Prioriteti u području športa odnosit će se na promicanje europskih vrijednosti kroz šport, borbu protiv dopinga i razvoj športa na lokalnoj razini kao mosta između tradicije i inovacije.

Seminar „Sport diplomacy“ okupio je oko 120 sudionika, predstavnika država članica, institucija Europske unije, sveučilišta i športskih organizacija. Glavna rasprava bila je usredotočena na to kako EU može promovirati šport na međunarodnoj razini i na koji način šport može pomoći promicanju politika i europskih vrijednosti.

Naglašena je važnost promicanja vrijednosti poput tolerancije, solidarnosti, socijalnog uključivanja i održivog razvoja kroz šport te prenošenje znanja i primjera dobre prakse u zemlje izvan granica EU. Pri tome je potrebno razvijati suradnju između javnih vlasti i športskih organizacija te koristiti velika športska događanja kao dio koncepta športske diplomacije. Također je naglašena potreba jačanja međunarodne dimenzije kroz program Erasmus+ Sport.

Pisane vijesti