Predstavljeni vodiči kampova njemačkog ADAC-a i nizozemskog ANWB-a za 2015. godinu

Slika /arhiva/ADAC_logo-tip.jpg

Hrvatski kamping sektor s nestrpljenjem je dočekao početak dva najvažnija kamping sajma Njemačke i Nizozemske, Vakantiebeurs u Utrechtu (14.-18. 1.) i CMT u Stuttgartu (17.-25. 1.), na kojima i ove godine sudjeluju predstavnici brojnih hrvatskih kampova te Kamping udruženja Hrvatske (KUH), a prilikom kojih su predstavljeni ADAC i ANWB kamping vodiči za 2015. godinu. 

Ovi su kamping vodiči iznimno važni za njemačko govorno područje, a njihova je posebnost i sustav ocjenjivanja koji je uglavnom općeprihvaćen kao najvažniji europski sustav ocjenjivanja kvalitete kampova. 

Tako je u vodiču ADAC-a za 2015. godinu navedeno ukupno 114 hrvatskih kampova, pet više nego lani. ADAC/ANWB BestCamping za 2015. godinu ponovno je dobilo 5 hrvatskih kampova: Zaton, Krk, Valalta, Lanterna i Park Umag. 

Uz njih, čak 38 kampova (lani tek 17) označeno je simbolom koji ukazuje na vidljivo znatno povećanje kvalitete sadržaja i ponude u odnosu na prethodnu godinu, i to 20 kampova u Istri, 12 na Kvarneru, 5 u Zadru i 1 u Splitu.

Ukupno je 26 kampova označeno kao „kampovi s posebnom ponudom u pred i posezoni“; 22 kao „kampovi s posebnom atraktivnom ponudom za obitelji s djecom“; 14 kampova dobilo je posebnu oznaku za ekološki orijentirano vođenje (5 u Istri, 4 na Kvarneru, 3 u Dalmaciji i 2 na kontinentu); 9 ih je označeno kao „kampovi s posebnim uslugama za pse”; 4 kampa nose oznaku “kampovi sa sveobuhvatnom wellness ponudom“. Oznaku „iznadprosječno lijepa lokacija kampa“ dobila su 3 kampa, oznaku „iznadprosječno mirno danonoćno okruženje kampa“ dobilo je 7 kampova.

Prosječna kvaliteta hrvatskih kampova po njemačkom ADAC-u (i nizozemskom ANWB-u) povećana je za 1 posto u odnosu na lani i iznosi 3,4 od maksimalnih 5 zvjezdica.

Kao regije s najkvalitetnijim kampovima ponovo su se potvrdile Istra, Kvarner i Zadar, dok su kampovi na kontinentu, lani ocijenjeni kao najlošiji, u 2015. po ADAC-u iznimno podigli razinu kvalitete i čak nadmašili Split, Šibenik i Dubrovnik koji su sada po ADAC-u na začelju.

U 2015. svoju su prosječnu kvalitetu promatranu brojem zvjezdica, u odnosu na lani, povećali kontinentalni kampovi za čak 19 posto, slijedi Dubrovnik s povećanjem za 3,2 posto, Split s 2,4 i Istra s 2,2 posto. Osim navedenih regija, po ADAC-u, prosječna kvaliteta kampova u 2015. pala je u Šibeniku, Zadru i Kvarneru.



Pisane vijesti