Predstavljeni rezultati programa potpora za obogaćivanje turističke ponude

Slika /arhiva/051203-rassa3.jpg

Predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka boravili su danas u Raši u okviru predstavljanja programa potpora za kulturnu  i prirodnu baštinu. O programu sufinanciranja razvojnih projekata koji obogaćuju turističku ponudu govorila je Vesna Rajković, viša stručna savjetnica u Upravi za sustav turističkih zajednica i selektivne oblike turizma, na stručnom skupu u organizaciji Udruge Liburna koja je potporu Ministarstva dobila za rezervat izvorne pasmine magaraca te za uređenje poučne staze.

Cilj potpora za kulturnu i prirodnu baštinu jest razvoj i proširenje turističke ponude na područjima na kojima turizam nije dovoljno razvijen te zaštita, obnova i reafirmacija vrijednosti tradicijske baštine kao i tradicionalne proizvodnje hrane i domaće gastronomske ponude uključivanjem u turističku ponudu.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka je, prema javnom pozivu za uključivanje u program, od 279 prijavljenih projekata u ovoj godini odabralo 55 i sufinanciralo ih s ukupno 3,396.593 kuna. Na području Istarske županije potpore je dobilo sedam projekata u ukupnom iznosu od 812.000 kuna.

Udruga Liburna, osnovana prije deset godina, predstavila je svoj rad i rezervat izvornih pasmina magaraca sjevernog Jadrana smještenog nedaleko od Raše na lokalitetu Valeta-Donišnica. Pored toga, na tom je prostoru uređena poučna staza biološke i krajobrazne raznolikosti, postavljena etnografska zbirka opreme za obradu zemlje, preradu i prijevoz poljoprivrednih proizvoda, pa je tako izrasla u mjesto organiziranih posjeta školske djece i turista tijekom sezone.

Na stručnom skupu su o specifičnim programima obogaćivanja turističke ponude i djelatnosti muzejskih ustanova govorili Tulio Vorano iz Narodnog muzeja Labin i Milvana Arko Pijevac iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. O nekadašnjem rudniku Raša i nastajanju rudarske zbirke u loži crkve Sv. Barbare, govorio je Ivica Butković koji je ovdje kao župnik proveo punih 20 godina.

Predsjednik udruge Liburna Ivan Perko predstavio je na prigodnoj izložbi, u loži crkve Sv. Barbare u Raši, više desetaka sorti jabuka te govorio o značenju izvornih sorti i pasmina u održivom razvoju ruralnog prostora sjevernog Jadrana.  

Predstavljanje programa MMTPR za kulturnu i prirodnu baštinu Predstavljanje programa MMTPR za kulturnu i prirodnu baštinu

Zbirka u rezervatu Liburna U rezervatu Liburna


 



Pisane vijesti