Predstavljeni rezultati istraživanja 'Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj'

Slika /arhiva/080415-z01w.jpg

Hrvatska je po svojoj turističkoj ponudi u skladu s europskim trendovima i konkurentna je drugim zemljama, ali još ostaje puno prostora za poboljšanje kvalitete i raznolikosti naših destinacija, naglasio je ministar turizma Damir Bajs, otvarajući današnje predstavljanje rezultata istraživanja "Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj". "Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj - TOMAS – Ljeto 2007" jedino je kontinuirano istraživanje različitih obilježja putovanja i boravka turista u Hrvatskoj, koje je Institut za turizam u ljeto 2007. godine proveo uspješno po sedmi puta. Stoga ovo istraživanje osim utvrđivanja profila gostiju koji danas posjećuju Hrvatsku, omogućava i donošenje zaključka o trendovima turističke potražnje.

Hrvatska je po svojoj turističkoj ponudi u skladu s europskim trendovima i konkurentna je drugim zemljama, ali još ostaje puno prostora za poboljšanje kvalitete i raznolikosti naših destinacija, naglasio je ministar turizma Damir Bajs, otvarajući današnje predstavljanje rezultata istraživanja 'Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj'.

(foto: Davor Kovačević)

'Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj' - TOMAS – Ljeto 2007 jedino je kontinuirano istraživanje različitih obilježja putovanja i boravka turista u Hrvatskoj, koje je Institut za turizam u ljeto 2007. godine proveo uspješno po sedmi puta. Stoga ovo istraživanje osim utvrđivanja profila gostiju koji danas posjećuju Hrvatsku, omogućava i donošenje zaključka o trendovima turističke potražnje.

Turisti koji su prošle godine boravili u Hrvatskoj prosječno su dnevno trošili 55,48 eura, od čega 68 posto na izdatke za ugostiteljstvo (smještaj, hrana i piće), a 32 posto na svu dodatnu potrošnju (kupovina, izdaci za kulturu i zabavu, sport i rekreaciju, izlete i ostalo). U usporedbi sa zadnjim takvim istraživanjem za 2004. turisti su 2007. prosječno dnevno trošili oko 6 eura više ili oko 13 posto više s obzirom na tekuće cijene.

(foto: Davor Kovačević)

Istraživanje je provedeno tijekom prošlogodišnja četiri ljetna mjeseca na gotovo pet tisuća domaćih i stranih ispitanika u sedam hrvatskih primorskih županija ili u 86 turističkih mjesta, rekla je Zrinka Marušić iz Instituta za turizam, a blagi porast dnevne turističke potrošnje pojasnila je povećanom kvalitetom hrvatske turističke ponude, posebno smještaja.

Prošle su godine među turistima najviše trošili Britanci (prosječno 108 eura dnevno), Rusi (102 eura) te Francuzi (85 eura), gosti u hotelima (89 eura) i turističkim naseljima (66 eura), i to u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (88 eura).

Rezultati pokazuju da su konkurentske prednosti hrvatskog turističkog 'proizvoda' - klima, ljepota krajolika, sigurnost u zemlji, čemu se mogu pridružiti i ekološka očuvanost, gostoljubivost i čistoća mjesta, a Hrvatska se ocjenjuje boljom i u kvaliteti ugostiteljske ponude.

Ostali rezultati istraživanja pokazali su da je najviše turista 2007. u Hrvatskoj (55 posto) bilo u dobi od 30 do 49 godina, a najčešće su, njih 47 posto, došli na obiteljski odmor, što je slično kao i 2004. godine.

I dalje je najviše turista ili njih 81 posto došlo automobilom, ali porastao je broj onih koji dolaze zrakoplovom, što znači da se Hrvatska više otvara udaljenijim tržištima.

Blagi oblik nezadovoljstva gosti su iskazali s raznolikošću kulturne, zabavne i druge vanpansionske ponude u odredištu te prezentacijom kulturne baštine, a kako se to sve više traži, Hrvatska će se morati još više potruditi, zaključila je Marušić.

(foto: Davor Kovačević)

Predstavljanju rezultata istraživanja nazočili su dr. Sanda Čorak, direktorica Instituta za turizam, državni tajnici Branko Grgić i Ivo Mujo te pomoćnici ministra Želimir Kramarić i Robert Pende, direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić, kao i predstavnici strukovnih udruga u turizmu, direktori turističkih zajednica županija i novinari. (foto: Davor Kovačević)

TOMAS 2007 - Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj - prezentacija



Pisane vijesti